Založ si blog

Zánik veľkej európskej civilizácie? č. 1

 

Európa prežíva zložité obdobie: ekonomickú krízu, problém utečencov, šírenie islamu, oživenie fašizmu a nacizmu a všetka táto spleť problémov sa zamotáva veľkou rýchlosťou.

Európa však významne prispela k rozvoju ľudstva, možno viac ako všetky ostatné kontinenty.

 

Aký je dôvod, prečo sa taká vyspelá civilizácia vyvinula v Európe?

Staroveká civilizácia vznikla na Blízkom východe – v starovekom Babylone, v Perzii. Ale potom sa všetko presunulo do Európy: do starovekého Grécka a starovekého Ríma, ktorý vybudoval európsku civilizáciu.

Veda a filozofia sa z Grécka rozšírili do Európy. Európsky myslitelia uvádzajú že vedu a filozofiu Gréci dostali od Židov v období zničenia Prvého a Druhého Chrámu, to znamená tisíc rokov pred našim letopočtom.

Sociálny systém dostala Európa od Rímskej ríše. V čase, keď bola Rímska ríša na vrchole svojho rozkvetu a sily, bola Európa v skutočnosti úplne barbarská. Ak by si Rimania Európu nepodmanili, neprešli ňou naprieč, až po najsevernejšie hranice, nevedno, čo by bolo s európskou civilizáciou.

Rimania dali Európe štátne zriadenia, položili a spevnili cesty. V Talmude sa píše, že po páde Judei získala Rímska ríša jej múdrosť a silu a na jej základoch sa pozdvihla.

Duchovné poznanie, úsilie a sila ľudu Judei vyschla a zostali z nich len mizerné omrvinky. Ľud Judei bol stvorený na budovanie duchovného sveta a nie materiálneho. Rimania prijali toto poznanie, a na jeho základe vybudovali materiálny život v európskych krajinách.

Vývoju veľmi dopomohli aj vojenské výpravy Alexandra Macedónskeho, ktorý vyhlásil, že sa snaží sprostredkovať moderný, vedecký, vyspelý, štátny spôsob života celému svetu. V tom spočíva dedičstvo jeho dobyvačných výprav.

Okrem toho rozširovaniu rímskeho vplyvu v Európe veľmi pomohlo kresťanstvo, ktoré bolo prevzaté od Židov a vyrástlo na základe zbytkov, ktoré sa uchovali po zničení Druhého Chrámu. Prví kresťania boli Židia a po zničení Chrámu sa kresťanstvo stalo novým náboženstvom.

Kresťanstvo zaväzovalo svojich prívržencov k tomu, aby náboženstvo rozvíjali a šírili ho ďalej. Práve to donútilo starobylý Rím, aby dobyl Európu a priniesol tam vedu, filozofiu a náboženstvo.

Európa bola pred tým obývaná barbarmi, ktorí uznávali mnohobožstvo. Kresťanstvo im dalo systém, knihy. Začalo sa rozvíjať výtvarné umenie, pretože ľudia boli negramotní a potrebovali kresby k tomu, aby im bolo možné vysvetliť ideu.

Na troskách zničeného židovského Chrámu z dôvodu neschopnosti pokračovať v duchovnej idei, ktorá klesla a roztrieštila sa, rozkvitalo náboženstvo a filozofia. Celá európska civilizácia vyrástla z pozostatkov tajnej múdrosti Židov.

Pokračovanie nasleduje…

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 372
Celková čítanosť: 701404x
Priemerná čítanosť článkov: 1885x

Autor blogu

Kategórie