Založ si blog

Zánik veľkej európskej civilizácie? č. 2

Duchovné poznanie, ktoré stratil národ Izraela po zničení Chrámu, poskytlo k vývoju európskej civilizácie zvláštny impulz. Dodalo Európanom zvláštnu silu ducha, túžbu dobývať a rozvíjať nové krajiny, vyvíjať sa.

Pútnici putovali po cestách a všade šírili kresťanské náboženstvo, učili ľudí modliť sa. Obyvateľom Európy, ktorí boli v tej dobe obyčajnými barbarmi, to prinieslo vedu, poznanie, vieru.

Toto náboženstvo pomáha človeku až do súčasnosti.

Starovekí Gréci obdržali všetku svoju múdrosť od Židov. Zo začiatku sa v starovekom Grécku vyskytovali úplne primitívne viery, mnohobožstvo. Staroveké grécke legendy a mýty sú tak naivné, že môžu prilákať iba malé deti. Tak primitívna bola veda a predstavy o ľudskej duši.

Staroveké Grécko sa pozdvihlo zásluhou prevzatých ideí z vedy kabaly, ktorá žila medzi ľuďmi Izraela. Aj keď z nej Gréci načerpali v skreslenej podobe iba vonkajšie myšlienky, bolo to práve to, čo mohlo rozvinúť európsku civilizáciu a urobiť z Európy to, čo je dnes. Malé omrvinky, ktoré zostali z veľkej židovskej vedy, rozvíjali Európu až do súčasnosti.

Vďaka tomuto vplyvu získala Európa zvláštneho ducha, ktorého sa snažila predať celému svetu. Z toho dôvodu sa Európania vydali objavovať nové krajiny a kontinenty, ale ich hlavný motív bol náboženský, misionársky.

Potom sa z náboženstva vyvíjala veda: alchýmia a geografia boli potrebné kvôli tomu, aby všetkým dokázali, že kresťanské náboženstvo je najpravdivejšie a dobýva svet. Pre Európanov to bolo veľmi dôležité. Koloniálne vojny a dobyvatelia si pôvodne dávali výlučne náboženské ciele. Až neskôr si dobyvatelia uvedomili, že z toho môžu získať ekonomický prospech.

Už bližšie k našej dobe začali koráby privážať tovar z Číny a Indie do Anglicka, vznikla potreba Suezského prieplavu.

Prišlo k prechodu z kresťanského náboženstva na vedu – Európa prenáša dôraz od Boha na človeka, ľudského ducha, ľudské hodnoty. Dá sa povedať, že táto zmena začala Veľkou francúzskou revolúciou, po ktorej nasledovali revolúcie v ďalších krajinách. Veda sa začala rýchlo rozvíjať ako doplnok k náboženstvu.

Neexistoval žiadny iný kontinent, na ktorom by v bezprostrednej blízkosti žilo toľko rôznych národov, ktoré by mali spoločné náboženstvo a filozofiu, ktoré pochádzali z Ríma a Grécka. A okrem toho sa vo vnútri európskych národov nachádzal národ Izraela, ktorý odišiel do vyhnanstva. Sťahoval sa z krajiny do krajiny, kontaktoval sa s inými národmi a predal im svojho ducha, ktorý v ňom žil. Vďaka tomu sa Európa rozvíjala ako žiadna iná oblasť na zemi.

Je možné povedať, že miesto, kam prišiel národ Izrael, sa začalo rozvíjať. A ako náhle bol odtiaľ vyhostený, tieto krajiny okamžite padli. To znamená, že môžete vypátrať dve cesty rozvoja v Európe. Prvá je vývoj kresťanského náboženstva a druhá je vývoj židovského ducha. Tieto dva smery sa navzájom ovplyvňovali a vybudovali európsku civilizáciu.

Pokračovanie nasleduje…

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688461x
Priemerná čítanosť článkov: 1897x

Autor blogu

Kategórie