Založ si blog

Zánik veľkej európskej civilizácie? č. 3

Európska civilizácia bola vždy modelom vysokých ideálov, slobodomyseľnosti, rovnosti, vedeckého prístupu, viery v múdrosť a silu človeka – vládcu sveta. Prečo však dnes vidíme, že sa k nám táto ideológia otočila chrbtom?

Každá vec na tomto svete zažíva narodenie, vývoj, rozkvet a potom zánik. Európsky materialistický prístup, ktorý tvrdí, že všetko je v rukách človeka, bol veľmi užitočný a racionálny. Veď v tomto prípade nepotrebujeme nejaké mystické sily. Spoliehame sa iba na to, čo máme pred sebou.

Tento európsky prístup poskytol pre rozvoj človeka a jeho postoj k životu veľa v porovnaní s filozofiami, ktoré sa vyskytovali v iných oblastiach sveta: v Indii či v arabských štátoch, kde nedávali dôraz na človeka, jeho vzdelanie a rozvoj.

Osvietenstvo prinieslo do Európy svoje hodnoty: morálku, rovnoprávnosť mužov a žien, slobodu prejavu, rovnosť. Ale dnes nimi nie sme takí nadšení, ako kedysi v dávnej minulosti.

Koniec koncov vieme, aký je doteraz v Európe silný náboženský vplyv i so všetkými jeho sloganmi o slobodnej vôli a rovnosti. V každom Európanovi žije toto vnútorné rozdvojenie: spolu, so všetkými svojimi snahami o slobodu zostáva vo svojom vnútri stále nábožný.

Pokiaľ prídete do Francúzska – do rodiska Veľkej francúzskej revolúcie, ktorá je symbolom všetkých európskych ideálov a navštívite periféria, malé mestá a dedinky, uvidíte, že je tam zachovaný život zo stredoveku, stále nemenný prístup k životu a rovnaká cirkev.

Duch, ktorého Európania dostali od Židov, pôsobil dvoma smermi. Na jednej strane priniesol do Európy ideály slobody prejavu a vyznanie viery, osvietenstvo, rovnosť a na druhej strane jej dal silné kresťanské náboženstvo so všetkými jeho stredovekými dogmami a obmedzeniami, ktoré sú v ľuďoch stále živé i v súčasnosti.

Tieto dve sily, pochádzajúce z rovnakého zdroja, pôsobia v Európanoch a nemôžu dospieť k zhode. Tým je určený európsky duch.

Prečo také nádherné myšlienky osvietenosti a rovnosti priviedli Európu ku katastrofickej situácii, ktorú vidíme dnes?

Ide o to, že to boli iba krásne heslá, ale v skutočnosti sa človek vo vnútri vôbec nezmenil. Zostal rovnaký, ako v dávnych dobách. Pokiaľ doňho vniknete trochu hlbšie, uvidíte rovnakého barbara, akým bol.

Ľudia nechápu, ako používať získanú slobodu. Veď kvôli tomu bolo nutné rozvíjať človeka tak, aby vedel, čo je „rovnosť“, aké sily sú nutné pre jej dosiahnutie a ako čeliť svojej egoistickej prirodzenosti.

Revolúcia bola vedecko-technologická, ale stále je možné zostať barbarom a pritom mať atómovú bombu. Skutočný vývoj znamená rozvoj človeka vo vnútri divocha, a to v Európe nenastalo. Ľudia sa nemenia zo samotných prekrásnych rozhovorov. Aby sme zmenili vnútro človeka, je nutná vyššia sila, ako doplnok k tej vrodenej egoistickej sile, ktorá je v nás.

A pretože tomu tak nebolo, Európania zostali takými, akými boli. Iba sa hrali na krásne filozofie, literatúru a kultúru, aby spestrili svoj život – a nič viac. Ale, ak sa ponoríte trochu hlbšie dovnútra, uvidíte, že ľudia zostali rovnakí ako pred dvomi tisícami rokov.

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688516x
Priemerná čítanosť článkov: 1897x

Autor blogu

Kategórie