Založ si blog

Čo je realita a čo je ilúzia?

Niekedy si človek myslí, že sa s ním dejú skutočné veci, ale potom sa zobudí a pochopí, že to bol len sen. Čo je realita a čo je ilúzia?

Existuje len jedna realita – vyššia sila. A práve s takou mierou, s akou odhalíme túto silu, existujeme v realite. Pokiaľ neodhalíme vyššiu silu, znamená to, že zostávame v ilúzii.

Z toho vyplýva, že náš súčasný stav, v ktorom je vyššia sila pred nami skrytá, je ilúzia. V úvode ku Knihe Zohar sa píše, že celý svet, ktorý vidíme pred nami je len naša fantázia, samozrejme fantázia nesmierne zložitá, a mohli by sme dokonca povedať ošemetná.

Múdrosť Kabaly to vysvetľuje tak, že v skutočnosti nevidíme realitu, ale si ju predstavujeme v našom vnútri. A zdá sa nám, že táto vnútorná fantázia v skutočnosti existuje a je mimo nás.

Predstavte si, že všetko, čo vidíme okolo nás, všetko, čo cítime, počujeme a dýchame, všetky tieto dojmy v našich piatich zmysloch v zásade existujú vnútri nás. A nie vo vnútri tela, pretože to je tiež ilúzia, ale v orgáne vnímania túžby, nazývanou vôľa prijímať potešenie. Táto túžba zahrňuje zrak, sluch, čuch, chuť a hmat.

V podstate my nerozlišujeme to, čo sa deje mimo nás, ale to, čo sa odohráva vnútri týchto zmysloch. Zrak, čuch, chuť, sluch a hmat predstavujú päť úrovní dojmov vnútri nás – vo vôli prijímať potešenie. Tým, že vôľa prijímať potešenie reaguje na vlny a kvapaliny, ktoré do nej vstupujú, si vytvára predstavu o skutočnosti, v ktorej údajne existuje.

Je to takmer ako nasadiť si 3D okuliare a vidieť sám seba v lese alebo vo vesmíre. Iba tieto okuliare sú trvalé, vložené do nás. Prostredníctvom nich objavujeme našu imaginárnu realitu. Ale tá je v skutočnosti „naša“, pretože sme si na ňu už natoľko zvykli a stotožnili sa s ňou, že sa už od nej nedokážeme oddeliť.

Kabalisti odhaľujú skutočnú realitu existujúcu nie vnútri nás, ako ona imaginárna realita, ale mimo nás. Táto vyššia realita, vyššia sila, je nazývaná Stvoriteľ (Boreh), pretože to znamená dva deje: „príď“ (Bo) a „uvidíš“ (Reh) Ho. A potom uvidíme, ako vyššia sila vládne celkovej realite, ktorá je v skutočnosti vôľou prijímať potešenie.

Vyššia sila je túžba dávať potešenie, túžba odovzdávať. Tým, že ju odhalíme, objavíme, ako táto sila naplňuje celý vesmír, všetky stvorenia, teda vôľu prijímať, byť naplnený.

Vnímame vyššiu realitu rovnakými zmyslami – zrakom, sluchom, čuchom, chuťou a hmatom?

Je to vyššia forma vnímania než obyčajný zrak, sluch, čuch, chuť a hmat. Je to vnímané oveľa silnejšie než naša súčasná realita.

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688852x
Priemerná čítanosť článkov: 1898x

Autor blogu

Kategórie