Založ si blog

Miliardári, smartfóny, výchova

Ako kontrolovať dieťa? Ako ho stimulovať, aby dosiahlo záujem o získanie znalostí? Zvyčajne si vyberáme za vzor slávnych a bohatých ľudí.

Napríklad Bill Gates má tri deti a všetkým bolo do 14 rokov zakázané používať smartfóny a tablety. Potom, čo sa deťom Gatesa predsa len nakúpili gadgety, v rodine boli nastolené pravidlá. Rodičia deťom obmedzili čas, ktorý mohli venovať gadgetom.

Dvaja synovia zakladateľa Twitteru Evana Williamsa nemajú tablety, namiesto toho sú v dome stovky kníh. Deti sa nemôžu slobodne pripojiť na internet.

Ako sa pozerať na takéto obmedzovanie?

Považujem to za prvok výchovy. Som zástanca obmedzenia, pretože smartfóny človeku vymývajú mozog. Súčasná generácia je generáciou smartfónov. Trávia tam všetok čas, sú v nich uzavreté, ich mozog je už súčasťou tohto prístroja a nijako zvlášť sa nerozvíja. Rozumieme však prirodzenosti človeka. A preto by mali existovať obrovské obmedzenia internetového smogu. Dieťa by malo mať prístup iba k špeciálnym obmedzeným častiam internetu a komunikácie, ktoré sú pre neho vhodné.

Jedná sa hlavne o poznávacie a rozvíjajúce programy … Ak by bolo možné vytvoriť niečo také a zoznámiť s tým deti i mladých ľudí, určite by som to urobil. Človek je ako zviera, mal by byť obmedzovaný, treba mu ukazovať: „Toto – áno, toto – nie. Toto je takto, a to tak“. Potom, čo sa to všetko naučí, je možné mu postupne rozširovať obzor. Dospelé ľudstvo nemá dostatočne koordinované činnosti, ktoré by viedli k maximálnemu rozvoju budúcej generácie.

Rozhodne si myslím, že ľudstvo sa o túto generáciu dostatočne nezaujíma. Zaujímajú sa iba jednotliví rodičia … Ľudia ráno vstanú, vezmú deti z domu, dajú ich do škôlok a škôl. Čo sa tam deje, na tom im nezáleží. Idú do práce. Večer, keď prídu z práce, sledujú v televízii futbal alebo niečo iné. V tom čase už deti sedia za svojími počítačmi. To, čo robili pol dňa po škole, je nejasné. A takto prebieha celý život! Nešťastní rodičia nemôžu nič robiť. Sú nútení byť v týchto medziach.

Ani deti Gatesa a ostatných miliardárov nie sú príkladom. Nemyslím si, že sa ich deti stanú nejako zvláštnymi. Rovnako sa zdržiavajú v takejto spoločnosti. Keby boli títo miliardári chytrí, pochopili by, že sa musí zmeniť svet, aby sa ich deti a vnúčatá dostali do iného sveta. Pretože keď sa nezmení svet, nič pre svojich potomkov neurobia. Ich malé skvosty, ktoré vychovávajú, sa rovnako utopia v tomto svete. Budú tiež pracovať. Síce budú jazdiť vo veľkých autách, budú mať jachty, ale rovnako sa budú motať v tomto svete a nikam neutečú. Nebudú mať možnosť z neho vybočiť.

Potrebujú zmeniť prostredie svojich detí a vnúčat. Celý svet! Celý svet je ich prostredím. A aby boli ich potomkovia šťastní, je potrebné pretvoriť svet – a musí sa to urobiť so všetkými.

Predovšetkým výchova! Iba výchova! Tá zmení ľudstvo a poskytne ich potomkom iné prostredie.

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688695x
Priemerná čítanosť článkov: 1897x

Autor blogu

Kategórie