Založ si blog

NATO a globálna bezpečnosť

Začína sa nový rok a záruku globálnej bezpečnosti zatiaľ na horizonte nevidíme. Pritom dnešný svet čelí takým hrozbám ako je kyberbezpečnosť, vojny, migrácie, nárast nukleárnych a vojenských síl.

Okázalé oslavy 70. výročia NATO, ktoré prebehli v minulom roku, mali demonštrovať jednotu takmer 30 členských štátov a zároveň ich schopnosť poradiť si s najviac naliehavými problémami globálnej bezpečnosti.

Akékoľvek krízy a hrozby týkajúce sa planéty, na ktorej žijeme, sa nás nakoniec dotknú, či už tým alebo iným spôsobom. A preto nemôžeme jednoducho ignorovať to, čo je pred nami. Avšak nemôžeme očakávať zmysluplné zmeny od medzinárodnej organizácie, ktorá preukazuje neschopnosť a nedostatočnú účasť pri hľadaní komplexného riešenia.

Správne riešenie dosiahnutia mieru a stability sa nenachádza v žiadnej organizácii. Nachádza sa v ľuďoch, to znamená v premene nášho prirodzeného správania – namiesto sústredenia sa na vlastný prospech pracovať pre spoločný prospech nás všetkých, namiesto hľadania úžitku len pre seba hľadať úžitok pre ostatných, namiesto na seba zameraného vnímania sa konštruktívne spájať s ostatnými. Práve týmto spôsobom môžeme vidieť našu spoločnú budúcnosť ako harmonickú a bezpečnú.

Súčasný medzinárodný priestor pripomína skôr bojisko ako miesto, kde je miesto pre všetkých. Nervóznu atmosféru na poslednom summite NATO sprevádzali stretnutia osobností a reakcie svetových lídrov pripomínali skôr malé deti, ktoré sa hrajú akčné hry a prepadávajú záchvatom zúrivosti. Avšak od detí hrajúcich sa na ihrisku nemôžeme očakávať vyriešenie globálnych hrozieb. K problému potrebujeme pristúpiť s väčšou vážnosťou a dôkladnejšie.

V záverečnom prejave summitu sa krajiny zastúpené v aliancii vrátane USA, Kanady, Francúzka a Veľkej Británie zaviazali, že podniknú „silnejšie kroky“ v boji proti terorizmu v celosvetovom meradle a zhodli sa na tom, čo nazývajú „výzvami“, ktoré predstavujú Čína a Rusko. Ale keď prišlo na otázku financií, diskusia o tom, kto drží operácie NATO nad vodou, trvala dlho a zostala bez výsledku. Podľa oficiálnych údajov je ročný rozpočet 1,84 miliárd amerických dolárov. Viac ako 22% z celkovej čiastky hradí USA ako hlavný prispievateľ. Len 7 z 29 členov plní svoje finančné záväzky – to je dôvod pre ostrý a nevyriešený nesúhlas medzi americkou vládou a ďalšími spojencami. Vzhľadom k uvedeným problémom ohľadne financovania bolo stretnutie neefektívne na praktické závery.

Na obranu v celosvetovom meradle môžeme utrácať miliardy. To však bude zbytočné, pokiaľ nevyriešime náš skutočný problém, a tým je náš na seba zameraný egoistický prístup k ostatným ľuďom a ku všetkému okolo nás.

Ľudstvo sa vyvinulo v celosvetovú vzájomne závislú a prepojenú ľudskú sieť. Nová realita stále viac spletitého globálneho systému sa stretáva s našim minulým a súčasným egoizmom a to spôsobuje zvyšujúce sa napätie a konflikty, ktoré budú stále viac komplexné. Dnešná mnohostranná kríza ukazuje, že k riešeniu našich mnohých problémov potrebujeme celkový prístup, ktorý zahŕňa všetko. V prepojenom svete neexistujú žiadne lokálne problémy. Potreba priaznivého riešenia pre ľudstvo volá po dôslednom jednaní medzi zástupcami všetkých krajín ako rovní s rovnými. Stále viac vidíme, že nie je možné, aby akákoľvek krajina sama prekonala krízu, a že namiesto presadzovania osobných alebo miestnych záujmov by mal byť každý problém považovaný za globálny problém.

Pokiaľ pristúpime ku globálnemu problému v duchu spojenia medzi nami, nájdeme správny spôsob, ako tomuto množstvu problémov čeliť. Pred nami je najdôležitejšia voľba, ktorej kedy ľudstvo čelilo: prispôsobíme sa podmienkam, do ktorých nás evolúcia postavila – zvyšovaním nášho uvedomenia a porozumenia – alebo budeme prinútení prispôsobiť sa pomocou úderov a utrpenia? Ľudstvo nepotrebuje znovu objavovať už dávno objavené, aby dospelo k mieru a harmónii. Môžeme si vziať príklad z prírody, ktorá funguje podľa nemenných zákonov. Všetky problémy a rozdiely sa medzi nami objavujú preto, aby sme hľadali súvislosti a rovnováhu medzi nimi pomocou nášho bodu spojenia nad nimi – tým je zámer priniesť úžitok celému ľudstvu a prírode, v ktorej žijeme.

Globálne výzvy a hrozby sú príležitosti k zmene nášho sebeckého postoja, ktorý nás vedie do slepej uličky. Potrebujeme si uvedomiť, že jediný spôsob, ako nájsť východisko, je prepojiť sa nad našimi rozdielmi v jeden organizmus. Rovnako ako ľudské telo obsahuje rôznorodé bunky a orgány vykonávajúce rôzne navzájom sa doplňujúce funkcie k udržaniu zdravia a funkčnosti. Naše spoločné telo ľudstva potrebuje taktiež vyvinúť v prvom rade postoj prospešný celému systému, ktorého časti sme aj my. V minulosti sme sa vyvíjali pomocou sebeckého súťaženia. Teraz sme však vstúpili do obdobia vývoja, v ktorom nám príroda stále viac ukazuje, že sa o nás stará ako o jediný organizmus. Ďalej sa už nemôžeme tešiť zo svojich životov, pokiaľ bojujeme jeden s druhým, každý na účet toho druhého. To vedie k väčším problémom a nakoniec i k väčšiemu utrpeniu. Na druhej strane, spôsob, ako môžeme postúpiť k väčšiemu šťastiu, dôvere a harmónii, je cez pozitívne prepojenie medzi sebou navzájom.

Základným princípom harmonického spôsobu života v našej dobe je pristupovať k ľudstvu ako k jedinému organizmu. Dôvod, prečo nám naša vrodená sebecká povaha nedovoľuje vidieť vzájomnú na sebe závislú a prepojenú realitu je, aby sme dobrovoľne použili sami seba k pozitívnemu prepojovaniu nad všetkými našimi sebeckými rozdielmi a tým vytvorili pokojný svet naplnený radosťou.

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 08:34

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 698280x
Priemerná čítanosť článkov: 1887x

Autor blogu

Kategórie