Azyl pre rozvedených mužov

5. februára 2020, Michael Laitman, Nezaradené

V Taliansku otvorili azyl pre rozvedených mužov. Podľa zákona musí manžel v prípade rozvodu vyplácať alimenty nie len na svoje deti, ale taktiež na bývalú manželku, podľa toho, ako dlho manželstvo trvalo, aby žena po rozvode v ničom nestrádala. V priemere to je 1 000 až 1 500 EUR.

Dostali sme sa do stavu, kedy ústava a zákony vedú k tomu, že sa muži nemôžu sami o seba postarať a zabezpečiť sa. Ženy z nich „zdierajú kožu“.

Prečo moderné ženy pohŕdajú svojimi mužmi?

Je to tým, že egoizmus rastie. V dvadsiatom storočí vyletel tak vysoko, že je nemožné udržať si akýkoľvek vzťah. Žena a muž spolu dlho nevydržia. A je to rovnaké vo všetkých krajinách, vo všetkých kultúrach.

Aká je rola muža a ženy v modernom svete?

Ženy nie sú ani lepšie, ani horšie, sú nezávislé od mužov. V spoločnosti prevláda názor, že muž je pod väčším tlakom ako žena a častejšie robí chyby. To je vývojová fáza rozvoja spoločnosti. Vedie to k tomu, že ľudia prestanú užívať inštitút manželstva. Budú uzatvárať veľmi jasné dohody, kedy bude všetko naplánované právnikom.

Je možné naplánovať do budúcna ideálny obraz harmonického vzťahu medzi mužom a ženou? Aký by mal byť muž a aká by mala byť žena?

Mali by byť bez vzájomných sťažností, aby neboli naladení na to, čo potrebujú od toho druhého. K tomu by mala viesť výchova. Prehodnotíme svoje hodnoty a prestaneme vidieť v partnerovi prostriedok k dosiahnutiu výhod pre ženy „zotročením mužov“. Musíme tento problém považovať za normálny stav ľudstva, pre ktorý musíme nájsť zdravé riešenie. Ukazuje sa, že niektorí sa snažia využívať ostatných. Tu je dôležitá účasť spoločnosti, mužov a žien tak, aby výchova a náklady na výživu boli proporcionálne rozložené.

Z pohľadu integrálneho vzdelania musia byť obe túžby (túžba primať a túžba odovzdávať) v rovnováhe. Musíme sa dostať do stavu, kedy tieto dve túžby budú zamerané na spoločné dobro celej spoločnosti. Zákony musia byť také, aby v nás vyvolali túžbu podriadiť sa im. To znamená, že sa nám dostane také vzdelanie, ktoré by nám vysvetlilo, že zákony spoločnosti sú zákony prírody a pokiaľ ich dodržíme, potom sa budeme nachádzať v optimálnom stave.