Otroci 21. storočia

18. júna 2020, Michael Laitman, Nezaradené

Do vedecko-technickej revolúcie v 19. storočí pracovali ľudia šestnásť až osemnásť hodín denne, a to preto, aby sa vôbec uživili. Je bez tejto revolúcie reálna predstava toho, že by dnes pracovali iba dve až tri hodiny a mali by tak všetko potrebné?

Nie som proti rozvoju technológií, moderných vied a techniky. To, čo človek sám vytvorí, sa mení v to, čo ho ovláda. Z pána sa mení na otroka.

Pozrite sa, čo teraz robia naše banky a finančné inštitúcie. Zotročujú človeka. On by nemusel toľko pracovať.

Ako príklad je uvedený z 19. storočia, ale ja vám uvediem príklad z 21. storočia. Čo sa dnes deje s človekom? Pracuje kratšiu dobu? Nie. Cíti sa slobodnejší? Nie.

A čo sa stalo s jeho narastajúcou produktivitou? Je používaná práve k tomu, aby mohla človeka viac a viac zotročovať a produkty jeho práce sa potom vyhadzujú do mora. Pretože, ak nebude pracovať, čo bude robiť?

Bude mať veľa voľného času! A to je nebezpečné. Začne slobodne premýšľať, vzniknú najrôznejšie nevhodné alebo nežiaduce vplyvy, zhromažďovanie, objavia sa nové smery, a tak ďalej. To nepotrebujeme!

Nech ľudia pracujú pätnásť až dvadsať hodín denne alebo aspoň desať. Ale ak bude človek pracovať desať hodín, pridáme mu ešte ďalšie dve hodiny, aby sa dostal do práce a dve hodiny na cestu z práce, a to bude normálne. Človek príde domov, navečeria sa, pozrie sa asi polhodiny na televíziu a padne do postele. A tak stále dokola.

Dovolenku mu rezervujeme niekde veľmi ďaleko. Takže sa bude otáčať a my ho obklopíme reklamou: ešte si nevidel toto, ešte si si nekúpil tamto, atď. Takže bude musieť celý život pracovať. Človek bol otrokom v devätnástom storočí, bude otrokom aj v dvadsiatom prvom storočí.

Tu však vyvstáva problém: takto by to chceli naše vlády, ale príroda je proti. A preto sa objavujú najrôznejšie vírusy a iné záležitosti. Vstúpili sme do stavu, ktorý sa nazýva „Poslednej generácie“, kedy musíme medzi sebou dosiahnuť integrálneho, správneho, priateľského prepojenia a porozumenia. Ak sa tak nestane, potom budeme potrestaní nielen vírusmi, ale všetkým možným.