Aký skrytý motív sa skrýva za prísľubom G7 poskytnúť chudobným krajinám covidové vakcíny?

6. augusta 2021, Michael Laitman, koronavírus

G7 v Spojenom kráľovstve sa jeho účastníci zaviazali darovať chudobným krajinám jednu miliardu covidových vakcín. Podľa BBC ide o významný krok smerom k imunizácii celého sveta. Britský premiér Boris Johnson, ktorého krajina samitu predsedala, povedal: „Svet od nás očakáva, že odmietneme niektoré sebecké a nacionalistické postoje, ktoré sprevádzali počiatočnú globálnu reakciu na pandémiu, a že nasmerujeme všetku svoju diplomatickú, ekonomickú a vedeckú energiu na to, aby sme covid nadobro porazili.“

Úprimne povedané, pochybujem, že starostlivosť o svet je pre G7 prioritou. Chápem, prečo chcú pandémiu upokojiť alebo nejako skrotiť, ale nemyslím si, že je to z pocitu viny za ich predchádzajúce činy alebo preto, že zrazu zmenili svoj prístup. Tiež si nemyslím, že napriek existencii vakcíny je pandémia na ústupe. Možno nevypukne tak explozívne ako predtým, ale bude nás ešte dlho znepokojovať.

Nie je to tak, že by sme sa mali obávať covidu, ľudstvo čelí nespočetnému množstvu pretrvávajúcich hrozieb a covid nie je tou najhoršou z nich. Vezmite si napríklad HIV, je tu stále a stále nás desí, ale naučili sme sa s ním žiť. Otázka, ktorú by sme si mali položiť, nie je, prečo nemôžeme tieto choroby odstrániť, ale prečo sa vôbec vyskytujú. Akoby sa nám príroda snažila niečo povedať, ale my ju odmietame počúvať. Preto sa snaží upútať našu pozornosť inými spôsobmi a v inej sile.

Keď to konečne začujeme, uvedomíme si, že odkaz prírody je veľmi jednoduchý: „Prestaňte ohrozovať prírodu i seba navzájom.“ Vaše vzájomné vykorisťovanie a zneužívanie prírody ničí všetko, kvôli čomu ste museli tak ťažko pracovať, než ste to vybudovali, a všetko, čo príroda vytvorila. Ak to zničíte, zničíte aj seba. Pred niekoľkými desaťročiami sa reči o zmene klímy považovali za podvod alebo prinajmenšom za inovatívne a avantgardné. Dnes je to hlavný myšlienkový prúd. A to nehovorí v náš prospech, ale skôr ukazuje, ako málo sme urobili pre riešenie tohto problému.

V skutočnosti zmena klímy nie je naším skutočným problémom. Problémom je „klíma“ medzi nami. Ak ho vyriešime, vyriešime aj všetky ostatné problémy vrátane klimatických zmien, covidov, HIV a všetkých ostatných. Klíma medzi nami spôsobuje, že znečisťujeme vodné zdroje, že proti sebe vedieme vojny, ktoré vyhrávame pomocou armády alebo ekonomiky. Sme ochotní vyčerpať pôdu, aby sme zotročili celé populácie, bezdôvodne zvýšiť ceny základných potravín a energie a urobiť čokoľvek, aby sme ublížili našim nepriateľom, ktorými sú v podstate všetci okrem nás. Inými slovami, naša vzájomná nenávisť je koreňom, ktorý spôsobuje všetky problémy, a covid je len menším symptómom choroby zvanej nenávisť. Ak vyliečite nenávisť, vyliečite aj všetko ostatné.

Dúfam, že v blízkej budúcnosti sa ľudstvo prebudí, vezme svoju budúcnosť do vlastných rúk a vytvorí globálny vzdelávací program solidarity, ktorý sa zameria na zjednotenie všetkých národov. Jeho cieľom nebude oslabenie národnej suverenity, ovládnutie národných ekonomík alebo iné poškodenie, ale záchrana ľudstva pred sebazničením.

Skupina G7, ktorá združuje najmocnejšie a najvplyvnejšie krajiny sveta, môže a mala by byť príkladom takéhoto kroku. Skromne dúfam, že to urobia, ale viem, že musia, ako aj každý z nás. Obávam sa, že druhá možnosť je veľmi pochmúrna a plná agónie. Nechcem, aby naše deti a vnuci vyrastali vo svete, ktorý je mŕtvy a plný nenávisti.