Ako bojovať s infláciou

18. októbra 2022, Michael Laitman, Nezaradené

Zložitá situácia vo svete, epidémie a vojna viedli k prudkému nárastu inflácie. Takáto situácia tu nebola už veľa rokov. Táto téma znepokojuje veľa ľudí, národy, ktorí sú nútený znížiť svoj rozpočet a zmeniť zamestnanie. Nepokoj vyvoláva to, že nerozumieme príčine inflácie, ktorá tu panuje.
Skutočným dôvodom nie je vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, ani epidémia koronavírusu, s ktorou si už vieme poradiť. Nie sú to ani výkyvy počasia s extrémnymi horúčavami, či extrémnym chladom alebo suchom. Nie sú to nálety lúčnych koníkov a dokonca ani nedostatok ropy, plynu alebo uhlia. V skutočnosti sa svetová ekonomika náhle dostáva do recesie podľa určitého cyklu.
Pretože inflácia má veľa objektívnych dôvodov. Pravdou je, že nikto nedokáže nazvať túto situáciu a vysvetliť, čo sa v skutočnosti vo svete deje.
Myslím si, že pravou príčinou sú absolútne nesprávne medziľudské vzťahy v celosvetovom meritu. Úplne nezodpovedajú stavu sveta, ktorý sa stal uzavretým, prepojeným, integrálnym.
Musíme pochopiť, že každý je závislí na všetkých a musíme budovať globálnu ekonomiku viac ucelenú, prepojenú formu. My to však nerobíme.
Je jasné, že zaostávame za svetom, ktorý sa stal viac jednotným, prepojeným. A my ľudia takúto spoločnosť nebudujeme nie len ekonomicky, ale aj nebudujeme medziľudské vzťahy a preto sa dostávame do takýchto ťažkých situácii.
Podľa problémov, ktoré prežívame v ľudskej spoločnosti vo svete ako celku, ale aj v jednotlivých krajinách a práve kvôli konfliktom medzi štátmi. Je jasné, že sme všetci egoisti. Nik nepremýšľa o spoločnom svetovom systéme, ale naopak – každý premýšľa o sebe a neuvedomuje si, že sme stále závislí jeden na druhom.