Kultivované mäso – rozumný krok pre civilizáciu

3. decembra 2022, Michael Laitman, Nezaradené

V novinovom článku, ktorý mi bol zaslaný minulý týždeň, bolo uvedené: „Je to vôbec prvý krát, čo Americký úrad pre potraviny a liečivá (FDA) povolil laboratórne vypestovaný mäsový výrobok ako bezpečný pre ľudskú spotrebu… Produktom je kurča „bez porážky“, pestované z kultivovaných buniek, ktoré by mohli byť sprístupnené verejnosti v priebehu niekoľkých mesiacov.“ Ak sa tento vývoj bude úspešne komercializovať, ak sa zachovajú vhodné podmienky na výrobu bezpečného a zdravého mäsa a bude okolo tejto podmienky dodržiavané veľké „ak“, potom som za.

Dnes väčšina ľudí žije v mestách. Málokedy vidia súvislosť medzi potravinami, ktoré kupujú v supermarkete, a tým, odkiaľ pochádzajú. Ak zelenina, ktorú jedia, je vypestovaná bez pôdy, alebo ak mäso, ktoré kupujú, pochádza z továrne a nie zo zvieraťa, ktoré bolo zabité pre jeho výrobu, myslím si, že ich to nezaujíma. V skutočnosti by mnohí ľudia boli radi, keby počuli, že kuracie mäso, ktoré si kúpili, nepochádza zo skutočného kurčaťa a na prípravu večere nebola zabitá žiadna hydina.

Okrem toho, ak vezmeme do úvahy náklady na chov dobytka a hydiny, laboratórne vypestované mäso a kurčatá budú pravdepodobne lacnejšie na výrobu a aj na trhu. Zdravé potraviny sú pre mnohých ľudí luxusom, takže možno preto budú o niečo dostupnejšie.

Produkcia kultivovaného mäsa pestovaného v laboratóriu má tiež jasný environmentálny prínos v porovnaní s mäsom pochádzajúcim zo zvierat. Zvieratá potrebujú pasienky, ktoré nielen vyčerpávajú vegetáciu, ale ničia aj prirodzené prostredie pre voľne žijúce zvieratá.

Myslím si, že vo vzdialenejšej budúcnosti úplne vymiznú prirodzene pestované potraviny. Je možné, že ľudia si budú kupovať krabice, ktoré budú obsahujú potraviny, ktoré nebudú mať nič spoločné s tým, čo dnes poznáme. Nebude to ani zelenina, ani mäso, ale niečo úplne iné. Nemám s tým problém, najmä preto, že ja sám nie som veľkým fanúšikom mäsa. Nie som vegetarián, ale mäso ma tiež nefascinuje. Pokiaľ ľudstvo vyrába adekvátne potraviny, nemám problém s ich výrobou v laboratóriu alebo továrni a nemyslím si, že by sme sa nad tým mali zamýšľať.

O čom by sme však mali premýšľať, je náš postoj k veciam okolo nás. Musíme sa naučiť správať sa ku všetkému slušne a láskavo. Musíme pochopiť, že sme na sebe závislí na všetkých úrovniach, od minerálnej ríše cez rastlinnú, živočíšnu až po ľudskú. Ak pochopíme, ako veľmi sme všetci dôležití pre dokonalosť našej planéty, ako sa navzájom dopĺňame a ako naše blaho závisí od blaha všetkých obyvateľov Zeme, potom sa budeme správať správne a bude dostatok potravy pre všetkých.