Horšie ako zvieratá

10. decembra 2022, Michael Laitman, Nezaradené

Dnes ráno, keď sme študovali vplyv sociálneho prostredia, sa jeden študent zmätene spýtal na agendu, ktorú presadzujú liberálne kruhy. Povedal: „Učíme sa, že všetky návyky preberáme z nášho prostredia.  Hodnoty, ktoré sa po tisícročia považovali za samozrejmé, však boli nedávno spochybnené: Muži chcú byť ženami, ženy chcú byť mužmi, deti chcú, aby sa s nimi zaobchádzalo ako s babami, a učitelia musia vyhovieť ich želaniam. Kam to povedie? Ako hlboko klesneme?“

Moja odpoveď bola priama a jednoduchá: „Budeme v každom ohľade horší ako zvieratá.“ A to je potrebné ďalej vysvetliť. Ľudia majú schopnosti, ktoré presahujú úroveň zvierat. Tieto schopnosti nám umožnili rozvinúť kultúru, umenie, náboženstvo, etiku a rôzne formy vlády. Jedným slovom, to, čo nazývame „civilizáciou“.

Ak však tieto schopnosti zneužívame, degradujú nás pod úroveň zvierat. Uplatňovanie ľudskej morálky na zvieracie inštinkty nemá nič spoločné s morálkou, ale ovplyvňuje nás tak, ako každé živé telo: skresľujeme naše vnímanie sveta a vytvárame deformácie v spoločnosti.

Zvieratá sa nepýtajú na svoje pohlavie ani nerozmýšľajú o tom, akého sú druhu. Sú jednoducho také, aké ich príroda stvorila. Keď zavádzame morálku do živočíšnej úrovne, ktorá je výlučne sférou inštinktov, ničíme naše inštinkty a poškodzujeme naše biologické procesy.

Ľudia môžu byť nad všetkou realitou alebo pod ňou. Keď sa povznesieme nad úroveň zvierat a zameriame sa na ľudskú úroveň – na zlepšenie spoločnosti prostredníctvom väčšej solidarity a vzájomného záujmu – povýšime ľudstvo nad všetko stvorenie a budeme prospešní svetu, v ktorom žijeme. Naopak, keď sa namiesto toho zameriavame na poškodzovanie svojej prirodzenosti, stávame sa nižšími ako zvieratá, pretože poškodzujeme spoločnosť, kazíme ľudskú morálku a naše telá.

Jediný spôsob, ako napraviť situáciu, je riešiť medziľudské, nie telesné problémy. Ak budeme pracovať na posilnení sociálnej súdržnosti a vzájomnej zodpovednosti, ľudia sa budú cítiť istejšie v tom, kým sú a ako by sa mali správať. Budú tak šťastnejšie a pokojnejšie. Budú sa cítiť začlenení do svojej komunity a nová úroveň súdržnosti bude pre nich taká obohacujúca, že prestanú rozmýšľať, či sú muži, ženy alebo mačky.