Lúčime sa s rokom 2022 a vítame rok 2023

31. decembra 2022, Michael Laitman, Nezaradené

Rok 2022 bol poznamenaný ťažkými udalosťami: vojnou, zmenou klímy, protestami po celom svete a mnohými ďalšími.
Pre ľudstvo bol veľmi zložitý a tak do roku 2023 vstupujeme s pocitom úplnej neistoty ohľadom budúcnosti. Jedna vec je jasná, že nás čaká veľmi ťažké obdobie, sprevádzané vysokou infláciou a nepokojmi v rôznych krajinách.
Ľudia si nechcú vzájomne porozumieť a krajiny nedokážu uzavrieť mier a zastaviť vojny. Existuje veľa problémov: zmena klímy, epidémie, požiare, prerušenia dodávok vody a elektriny. Ľudstvo sa nespráva správne, a preto sa naše životy rozpadávajú každým rokom stále viac. Toto všetko si budeme musieť uvedomiť v novom roku 2023.
Bohužiaľ sa ľudstvo behom roku 2022 nepoučilo, nepokúsilo sa o zlepšenie a zmenu, ale jednoducho sa nechalo unášať tokom života tam, kam ho prúd zaniesol.
Na budúcnosť ľudstva a pozerám veľmi skepticky, pretože nemáme dostatok rozumu, aby sme pristupovali k chybám tak, ako sme to robili v škole: aby sme ich už neopakovali. A preto panuje obava, ako budeme postupovať ďalej. Všetci pozerajú do budúcnosti s veľkou neistotou, nevedia, čo si majú počať s vlastnými životmi, ako sa ubrániť svojmu sebectvu.
Nie je jasné, ako nakladať s rádioaktívnym odpadom z atómových elektrární alebo zo zbraní, hlavne z jadrových bômb. Problém narástol natoľko, že už je mimo našu kontrolu. Nikto nevie ako to môže skončiť.
Vidíme, že dve krajiny, Rusko a Ukrajina, vedú vojnu bez konca. Konfrontácia sa len vyostruje, chýbalo málo, aby prerástla v jadrovú vojnu. Čína si tiež nárokuje rozšíriť svoju zónu vplyvu na svet, a konflikty narastajú taktiež v ďalších krajinách. Nevidím pred nami dobrú budúcnosť pre svet.
Zrejme budeme musieť prejsť uvedomením si zla našej prirodzenosti a zodpovedať sa za všetky chyby, ktoré sme urobili v minulosti a dnes. A možno potom budeme mať nádej na lepší život.
To hlavné, čo nám chýba, je srdce! Nie sme schopní vzájomných srdečných vzťahov, a preto sa bohužiaľ nemôžeme vcítiť do bolesti niekoho iného, nemôžeme sa zjednotiť, aby sme jeden druhému pomohli. Spaľujeme a devastujeme prírodné zdroje, ničíme Zem – v tomto nastavení sa nedá žiť dobrý život.
Aby sme všetko napravili, je treba zmeniť človeka. My sa to ale nechceme učiť, dokonca nechceme ani veriť, že to možné je. Ešte sme nedospeli k uvedomeniu si zla a nevieme, čo je pravou príčinou takej celosvetovej krízy. Skutočným nepriateľom človeka je jeho egoizmus. Aj keď si to niekedy dokážeme priznať, tak nevieme, ako sa svojmu sebectvu postaviť. Preto nám stále chýba skutočné uvedomenie si zla.
Musíme prehodnotiť svoju minulosť a vyvodiť z nej správne závery pre budúcnosť. Všetci už chápeme, že pokračovať zabehaným spôsobom znamená sebazničenie. Konieckoncov nemáme ani rozum, ani srdce, jediným naším vynálezom sú zbrane, ktorými môžeme zničiť celú našu planétu. A napriek tomu všetkému nie sme schopní sa zastaviť a vykročiť na novú cestu.
Ale ani Vyššie vedenie nemôže presne povedať, aká bude naše budúcnosť, pretože človeku je daná sloboda voľby. Ľudstvo si samo určuje cestu, ktorou chce postupovať. Či bude dobrá alebo nie – záleží na našej voľbe, ako dnes, tak zajtra.