Permakríza je predzvesťou skutočnej krízy

5. januára 2023, Michael Laitman, Nezaradené

Britský slovník Collins Dictionary zvolil za slovo roka 2022 slovo „permakríza“. Slovo „permakríza“ označuje „dlhšie obdobie nestability a neistoty“. Je to jedno z viacerých slov, ktoré Collins vyzdvihuje v súvislosti s prebiehajúcimi krízami vrátane politickej nestability, vojny na Ukrajine, zmeny klímy a rastúcich životných nákladov. Podľa môjho názoru to ešte nie je kríza, ale skôr príprava na udalosti, ktoré prídu. Skutočná kríza je síce ešte niekoľko rokov vzdialená, ale pád do nej sa už začal.

Krízam sa nedá vyhnúť. Mohli sme im zabrániť, ak by sme sa tak rozhodli. Keďže však sledujeme len svoje vlastné záujmy, nemôžeme sa dohodnúť na komplexných riešeniach. Keď však vypukne skutočná kríza, nebudú medzi nami rozdiely a dotkne sa všetkých.

Zatiaľ ľudstvo, alebo aspoň jeho dobre situovaná časť, tá, ktorá môže zabrániť pádu ľudstva do priepasti, v skutočnosti netrpí. Na obzore vidíme mraky, ale keďže nie sme bezprostredne ohrození, pokojne očakávame, že nás búrka obíde. Kam ideme? Nikto nevie, ale nepovedie to k ničomu dobrému.
Na riešenie krízových situácií nepotrebujeme špeciálne vedomosti ani špeciálne zručnosti. Nepotrebujeme veľa peňazí. Všetko, čo potrebujeme, je ochota zjednotiť sa a spolupracovať na realizácii našich predsavzatí. Už samotná skúsenosť, že sa stretávame, je rozdielom. Pretože rozdelenie znamená problém, súdržnosť znamená riešenie. Bohužiaľ, nie sme schopní alebo ochotní sa dohodnúť a radšej ideme s prúdom. Musíme si však uvedomiť, že prúd vedie k vodopádu.

Nedá sa povedať, že by sme boli nejako zvlášť vyčerpaní z odolávania krízam, ktoré postihli ľudstvo. V ľudskej povahe je čakať na poslednú chvíľu, držať sa známeho a dúfať v obrat k lepšiemu. Neexistujú však žiadne obraty k lepšiemu, pretože „lepšie“ pre nás znamená „najlepšie pre mňa“, zatiaľ čo existencia podporuje to, čo je najlepšie pre všetkých.

Ak by nám záležalo na druhých a chceli by sme zlepšiť život všetkých, prispôsobili by sme sa realite a odstránili všetky krízy. Naše osobné a miestne krízy by zmizli, rovnako ako by zmizli všetky krízy okolo nás, pretože všetky vznikajú, ako sme práve napísali, z tvrdohlavosti, z neústupnosti.

Takže permakríza nemá nič spoločné so zmenou klímy, lokálnou vojnou alebo infláciou. Je to výsledok sebalásky. Ak prestaneme využívať situáciu pre seba a začneme hľadať spôsoby, ako pomôcť všetkým, pomôžeme sami sebe a permakríza sa zmení na permakrízu mieru a trvalej spokojnosti.