Ako sa vyrovnať so strachom a úzkosťou

6. februára 2023, Michael Laitman, Nezaradené

Jeden z mojich študentov mi povedal, že keď sa o svojej úzkosti porozprával s niekým blízkym, napríklad so svojou manželkou alebo priateľom, zistil, že v momente, keď sa im začal zverovať, úzkosť ustúpila – a to ešte predtým, ako dostal nejakú radu alebo útechu.

Blízkosť a spolupatričnosť znižuje úzkosť. Múdre príslovie hovorí, že „zdieľaný smútok je o polovicu menší“, t. j. keď sa o pocit delíme, rozdeľujeme ho a je ľahšie zvládnuteľný.

Zdieľanie našich skúseností zmierňuje naše negatívne pocity, otázkou je, prečo túto schopnosť nevyužívame viac? Prečo je pre nás také ťažké podeliť sa o svoje obavy s ostatnými?

Bojíme sa otvoriť svoje srdce a dať najavo, že máme nejaké obavy a strach. Okrem obáv, ktoré v sebe nosíme, máme zvyčajne aj ďalšie obavy podeliť sa o ne s ostatnými, pretože by nás mohli vnímať ako slabých. Spoločnosť vo všeobecnosti oceňuje silnejších, inteligentnejších, bohatších a schopnejších jednotlivcov a odhaľovanie našich obáv v takejto spoločnosti nás robí zraniteľnými voči zneužívaniu. Preto musíme hľadať sociálne prostredie, ktoré nás nebude zneužívať pre našu otvorenosť, ale naopak, dodá nám pocit viery a sebadôvery, ktorý nám pomôže vyrovnať sa s prípadnými negatívnymi pocitmi.

Sociálne prostredie, ktoré dokáže svojim členom zaručiť vieru a dôveru, je také, ktoré aktívne pritahuje k vyššiemu dobru a dobrotivej sile – sile lásky, dávania a spojenia. Práve táto sila v nás prebúdza tieto negatívne pocity, či už ide o strach, úzkosť alebo iné bolestivé pocity, aby sme sa k nej priblížili tým, že sa priblížime jeden k druhému.

Tým, že chceme vytvárať pozitívne vzájomné spojenia, začíname prebúdzať pozitívnu silu prírody v spojeniach, ktoré sme vytvorili. Potom začneme vnímať nový pocit istoty a sebadôvery, ktorý odplaví všetky naše obavy.

Ak sa budeme chcieť spojiť s Vyššou silou a necháme, aby jej dokonalá kvalita lásky, dobroty a spojenia naplnila náš život pocitom bezpečia a dôvery, potom musíme túto kvalitu napodobňovať voči sebe navzájom – musíme dať druhým pocit viery a dôvery, aby oni mohli robiť to isté voči nám. Tým, že chceme vytvárať pozitívne vzájomné spojenia, začíname prebúdzať pozitívnu silu prírody v spojeniach, ktoré sme vytvorili. Vtedy začneme vnímať nový pocit istoty a dôvery, ktorý odplaví všetky obavy, ktoré v sebe nosíme.