Je vojna nevyhnutnou súčasťou vývoja ľudstva?

24. februára 2023, Michael Laitman, Nezaradené

Túžba dominovať je základom našej povahy, a preto je vojna súčasťou našich životov. Je to však kontraproduktívne voči našim vlastným záujmom.
Ak sa na ľudstvo pozrieme zhora, potom vidíme, že vojna nás ničí. So všetkým našim technologickým pokrokom sme si mohli vybudovať pre všetkých raj na zemi, no vidíme, že robíme opak: že sa namiesto toho vrháme do ďalších vojen a konfliktov a vytvárame utrpenie a bolesť.

Základom každej vojny je ľudské ego, ktoré nás stavia proti sebe a núti nás k nepretržitému súpereniu a boju. Výsledkom je, že sa dostávame do takých vzťahov, kde vidíme, že vojna je nevyhnutná.

Kedy môžeme dosiahnuť mier a pokoj?

Vtedy, až sa budeme rozvíjať vďaka správnej forme vzdelávania, ktoré nás navedie k pochopeniu, kto a čo sme, čo je príroda, ako príroda funguje, ako sa vyvíja a ako s ňou môžeme byť v rovnováhe. Potom konečne začneme nenávidieť vojnu a objavíme večný stav mieru a pokoja.

Základom takejto výchovy musí byť vzájomná láska. Na jednej strane je v nás boj zakorenený, ale na druhej strane, keď sa budeme učiť, ako si prejavovať lásku, budeme schopní prekonať náš sklon bojovať.
Láska zvíťazí nad nenávisťou a vrodeným sklonom bojovať, pretože láska je najsilnejšou silou prírody. Láska je sila, ktorá môže vstúpiť do našich vzťahov a poraziť našu túžbu súperiť. K tomu je treba si vypestovať opačnú túžbu, aby nám láska vládla.