Založ si blog

Môžeme naplniť svet láskou?

Všetci chceme žiť vo svete naplnenom láskou, ale zároveň si myslíme, že je to nemožné. Čo keby sme však dostali šancu žiť v takomto láskou naplnenom svete?

Žijeme vo svete, ktorý je oveľa menej bezpečný a predvídateľný ako v minulosti. Čím viac medzi nami narastá konflikt, rivalita a boj, tým horšie a horšie sa nám žije.
Naša sebecká povaha, ktorá sa usiluje o vlastný prospech na úkor iných, sa začína obracať proti nám. Nikdy nedokážeme uspokojiť svoje stále rastúce požiadavky, vypúšťame do sveta čoraz viac hnevu a krutosti, ktoré sa nám potom vracajú ako ničivý bumerang.

Teraz si predstavte, že by sme dokázali obrátiť svoju pozornosť a vytvárať vzťahy len z pozície lásky a vzájomnej starostlivosti.

Čo keby sme zrazu mohli zmeniť svet tak, aby nikto nevykorisťoval a neubližoval druhým?

Potom by sa pred nami otvoril prevrátený svet, v ktorom by sme zmenili smer našich obáv, úzkostí a všetkých negatívnych pocitov – na smer podpory, povzbudenia a lásky k druhému.

Láska by sa stala zárukou a my by sme túžili, mysleli a konali v jej záujme. Prestali by sme vkladať svoju energiu do neustále sa zvyšujúcej výroby, reklamy, používania a vyhadzovania nepotrebných prebytkov.

Keby bol svet naplnený láskou, a aj keby nikto nezarábal nevydelával peniaze, stále by sme mohli uspokojovať svoje potreby, pretože by sme netúžili po prebytkoch. Naopak, atmosféra lásky a vzájomnej úcty by nás úplne uspokojila.

Dnešné bujaré ľudské ego nás čoraz viac vťahuje do hlbšieho konfliktu s prírodou. Približne 90 % toho, čo produkujeme, je nepotrebné, zatiaľ čo príroda sama produkuje len to, čo je nevyhnutné. V prírode sa všetko znovu využíva na 100 % svojej kapacity.

Príroda funguje ako uzavretý, celistvý systém a náš vplyv na ňu sa zvrhol na neprijateľnú odchýlku. Naše výrobky sa do prírody nevracajú v prirodzenej podobe, ale v deformovanej podobe, ktorá do prírody vracia toxíny a priemyselné jedy.

Keby sme sa však k sebe správali s láskou, vyčistili by sme svet. Vzťah lásky a starostlivosti medzi nami by nahradil našu túžbu po nadbytku a zbytočnostiach a opäť by sme našli rovnováhu medzi sebou a prírodou.

Kým zásadne nezmeníme naše vzájomné vzťahy – kým láska nenahradí nenávisť, starostlivosť a podporu, ľahostajnosť a apatiu – čím viac budeme investovať do technológií na vyčistenie sveta, tým viac bude náš svet znečistený. Príroda nás nakoniec aj tak donúti uviesť vzťahy do rovnováhy, vytvoriť atmosféru lásky a vzájomného rešpektu na celom svete. Kým tak neurobíme, príroda nám bude neustále pripomínať, že naše pokusy riešiť nahromadené problémy bez nápravy vzájomných vzťahov povedú len k ďalším problémom a utrpeniu.

Aby sa v našom svete mohli rozvíjať láskyplné vzťahy, musíme voči sebe navzájom prejavovať ohľaduplnosť, starostlivosť a zodpovednosť. Musíme si navzájom pomáhať, aby sme sa začlenili do integrálneho systému prírody. A potom budeme svedkami nového láskyplného sveta, v ktorom sa vyriešia problémy a krízy, ktoré nás dnes trápia.

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 371
Celková čítanosť: 699180x
Priemerná čítanosť článkov: 1885x

Autor blogu

Kategórie