Menia sa ľudia k horšiemu?

7. apríla 2023, Michael Laitman, Nezaradené

Túto otázku mi položil študent, ktorého sa dotkol príbeh sedemročného dievčaťa, ktoré na čelné sklá áut umiestňovalo „lístky“ za parkovanie s nápisom: „Veľmi pekne ste zaparkovali!“ s kresbou v tvare srdca.

Môj študent sa spýtal: Prečo len deti prichádzajú s takými roztomilými nápadmi?

Vskutku, deti sú v mnohých ohľadoch múdrejšie ako dospelí, pretože keď vyrastieme, vládne nám naše ego, takže sa nestáva často, aby boli dospelí hraví a plánovali voči sebe takéto pekné akcie.
Toto dievčatko zatiaľ prejavilo svoje dobré sklony, ale môžeme očakávať, že keď vyrastie, budú v nej rásť zlé sklony – egoistické túžby získať prospech pre seba na úkor iných. Potom môžeme očakávať, že začne rozdávať iné druhy predmetov, ktoré môžu niektorých ľudí zvýhodňovať a ísť proti iným. Môžeme očakávať, že sa začlení do rozdeľujúcej atmosféry, ktorá preniká do našej spoločnosti, v ktorej určité skupiny stoja proti sebe a navzájom si konkurujú, čo vedie k veľkému utrpeniu mnohých nevinných ľudí.

Jediným východiskom zo šlamastiky, v ktorej sa dnes nachádzame, je povýšiť význam zjednotenia nad rozdelenie. Inak ľudstvo zničí samo seba. Sme odhodlaní budovať svoj úspech na úkor iných, ale nie na úkor ega, ktoré v nás prebýva – a práve toto ego nás pochová.
Preto si musíme uvedomiť, že v živote je niečo oveľa dôležitejšie, že „láska prikrýva všetky hriechy“. Ak sa zameriame na pozitívne súvislosti, uvidíme, o koľko lepší, harmonickejší, pokojnejší a radostnejší bude náš život.