Počujeme hlas prírody?

5. júna 2023, Michael Laitman, Nezaradené

Matka príroda nám posiela prírodné katastrofy, záplavy, zemetrasenia a suchá, aby nami otriasla a vytrhla nás z nášho súčasného spôsobu života, v ktorom prevláda sebecký vzorec správania – vykorisťovanie, manipulácia a nenávisť v našich vzťahoch a priviedla nás k opačnému spôsobu života – k vzťahom, v ktorých sa navzájom podporujeme a dopĺňame, ako je opísané slovami: „ako jeden človek s jedným srdcom“, teda ako jeden dobre koordinovaný a vzájomne závislý systém.

Inými slovami, ak by sme my ľudia medzi sebou vytvárali harmonické a vyvážené vzájomné vzťahy, potom by sa rovnováha na našej úrovni rozvinula do celej prírody. Prírodu by sme začali vnímať harmonicky a pokojne a prírodné katastrofy, ako ich nazývame, by sa stali minulosťou.

Bolo by múdre venovať pozornosť tomu, čo nám matka príroda chce naliehavo povedať prostredníctvom prírodných katastrof: že prichádzajú, aby nami otriasli, aby nás prebudili z nášho súčasného nešťastného stavu – egoistického postoja k sebe navzájom a aby nás prebudili do opačného, do harmonického a pokojného sveta.

V skutočnosti žijeme vo svete, ktorý je absolútne dobrý, a len my ľudia mu svojimi egoistickými postojmi voči sebe navzájom dávame negatívnu podobu. Blíži sa čas, keď sa prebudíme a uvedomíme si, že sa už nechceme na seba pozerať cez egoistickú optiku – kde každý z nás uprednostňuje svoj vlastný prospech na úkor iných – a namiesto toho sa chceme začať k sebe správať trpezlivo, láskavo a vytvárať vzťahy, v ktorých sa všetci podieľajú na starostlivosti o dobro celku.

Ak sa nám podarí takáto zmena zrealizovať, budeme svedkami doteraz nepoznaného dobrého života. Preto sa musíme usilovať o to, aby sme čo najrýchlejšie takéto vzťahy vytvorili.