Ako najlepšie prekonať stres

8. septembra 2023, Michael Laitman, Nezaradené

Najlepší spôsob, ako prekonať stres, je vysporiadať sa s ním v skupine.

Ak patrím do podpornej a povzbudzujúcej skupiny, v ktorej členovia spontánne diskutujú o príčine stresu a o tom, ako sa s ním vyrovnať, ponúkajú mi svoju empatiu a rady, potom dokážem stres prekonať oveľa ľahšie.

Je to jediné funkčné riešenie stresu, ktoré vedie k pozitívnemu výsledku. Nie je to ani únik ani odkladanie problému. Je to aktívny spôsob spolupráce s ostatnými a spoločné hľadanie príčin stresu, pričom sa budujú vzťahy a vzájomná dôvera v skupine.

Spoločné premýšľanie o probléme v skupine znamená, že ostatní pochopia stav človeka, ktorý je v strese a zdieľajú ho spolu s ním. Ak sa zverím so svojím problémom podpornej skupine a spoločne o ňom diskutujeme, tak pochopím, že ostatní sú ochotní riešiť moju náročnú situáciu spolu so mnou. To mi dodáva potrebnú silu na ľahšie prekonanie stresu.

Tým, že sa zapojím do práce s ostatnými a spoločne napravíme príčinu stresu, posilní sa vo mne prepojenie so skupinou. Rovnako aj všetci členovia skupiny nadobudnú vo výsledku silnejšie spojenie so skupinou. Nakoniec to vnímam tak, že mojim problémom a jeho riešením boli obohatení aj ostatní členovia skupiny.

Takýto skupinový prístup k riešeniu problému možno prirovnať k situácii, keď infikovaný telesný orgán začne vysielať varovné signály svojmu hostiteľskému telu, niečo ako SOS, ktorý mu okamžite príde na pomoc a problém prevezme na seba. Presunutím problému na celé telo získava jednotlivý orgán silu na uzdravenie a zvyšuje sa aj celková imunita organizmu.

Takýmto spôsobom, teda spoločne, môžeme skutočne oveľa lepšie prekonať akýkoľvek stres.