Prečo náboženstvá vyvolávajú vo svete toľko vojen?

3. januára 2024, Michael Laitman, Nezaradené

Náboženstvá vyvolávajú toľko vojen vo svete, pretože každé z nich túži po presadení svojej nadradenosti, sily a večných právd. Mnohí verili, že tieto konflikty sú vecou minulosti, no pretrvávajú a ja nevidím koniec takýmto vojnám.

Obávam sa, že sa na obzore rysujú možné náboženské vojny, čo nenaznačuje žiadne pozitívne zmeny v ľudskej spoločnosti. Avšak existuje nádej na zabránenie katastrofickým náboženským konfliktom.

Židia majú potenciál ukázať svetu príklad zjednotenia a mieru.

Ako? Židia majú potenciál ukázať svetu príklad zjednotenia a mieru. To znamená prijať myšlienku, ktorá spočiatku formovala židovský národ: zaobchádzať jeden s druhým s úprimnou láskou, napriek všetkým rozdielom. Nejde o žiadne konkrétne náboženstvo, ale skôr o potrebu vzbudiť emócie láskavosti a lásky voči sebe navzájom.

Univerzálna láska každého ku každému, ktorá prekračuje náboženské hranice, je životne dôležité posolstvo, ktoré by židovský ľud mal predávať ďalej. Univerzálna láska by sa potom stala nadradenou ideológiou, ktorá prekonáva národné a náboženské identity a priniesla by potrebný, pozitívny posun vo svete. Ak by táto myšlienka silno rezonovala vo svete, ľudia by sa každé ráno prebúdzali s otázkou: „Ako môžem dnes pridať viac lásky do sveta?“ a videli by sme, ako sa formuje úplne nový harmonický a pokojný svet.