Zmysel života

5. februára 2024, Michael Laitman, Nezaradené

V súčasnosti sa čoraz viac ľudí zaoberá otázkou zmyslu života. Je to túžba, ktorá presahuje naše fyzické túžby po jedle, sexe, rodine, peniazoch, cti, kontrole a poznaní.
Keď sa v nás táto otázka objaví, začneme sa spájať s ľuďmi, ktorí chcú rozšíriť rozsah svojho poznania a objaviť odpovede na najzákladnejšie otázky života: Aký je zmysel života? Prečo sme tu? Odkiaľ pochádzame? Kde sme? Kde sme?

Tieto otázky nás vyzývajú k rozšíreniu zmyslov, k zamysleniu sa nad svetom, v ktorom žijeme, k zamysleniu sa nad tým, či existuje niečo, čo riadi náš svet, určitý mechanizmus, ktorý uvádza svet do pohybu, jeho príčiny a dôsledky a jeho ciele. Keď si kladieme tieto otázky a nevieme nájsť odpovede, začneme hľadať.

Samozrejme, život ide ďalej, začneme sa zaujímať o nejaké koníčky, možno o nejaký šport, vzťahy, vychovávať deti. Ale niekde hlboko v nás stále drieme otázka po zmysle života a nechce sa pustiť. Prechádzame životom akoby mechanicky a cítime, že stráca zmysel.

Mohli by sme chodiť na symfónie, výstavy a do múzeí a snažiť sa nejako priľnúť k tomuto svetu, spoznať a ochutnať to, čo ľudia považujú za výnimočné. Ale prečo? Mohli by sme sa pozrieť na obraz a povedať si: „Niekto ho maľoval celé mesiace. Namaľoval ho krásne, ale čo ďalej? Aký to má zmysel?“

Možno vám dobrý priateľ radí: „Zmyslom života je jesť chutné jedlo, relaxovať, chodiť do kina, čítať zaujímavé knihy“ a podobne. Učenie hovorí, že človek nežije podľa vlastného výberu, získava trochu potešenia a pohodlia a zabúda na vyšší cieľ. Inak by sa život podobal peklu.

Ale čo ak nedokážeme umlčať otázky? Na svete sú dnes milióny ľudí, ktorí sa nevedia prestať pýtať na zmysel života. Tieto otázky nás nútia k tomu, aby sme rozširovali pole našich pocitov.