Odhalenie tajomstva Knihy života

28. marca 2024, Michael Laitman, Nezaradené

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“

Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa.

Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a chápal, ako žije. Táto kniha je napísaná v človeku, jeho životom, ale pozerať do nej a pochopiť ju, môže iba on, ak si v nej listuje. Písanie v tomto prípade znamená, že človek sám píše túto knihu. V každom okamihu svojho života rieši rôzne problémy, ktoré sú pred ním nastolené, a posúva ich do činnosti. Musí teda pochopiť, ako sa to všetko vyvíja.

Kniha života sa píše pochybnosťami a krvou, teda utrpením. Takýmto spôsobom žijeme už tisíce rokov a všetko, čo sa stalo, je zapísané v tejto knihe. Niet inej cesty a nemáme čo ľutovať. Na napísanie tejto knihy života bolo potrebné všetko utrpenie, ktoré sme prežili.

Posledné riadky v knihe života nás vedu k tomu, aby sme otvorili oči a pozorovali svet s jasnosťou. Potom by sme videli, že to iba my maľujeme obraz tohto sveta a nás samých v ňom a neexistuje žiadna iná realita, než tá, ktorú si určujeme.

My určujeme existenciu tohto sveta presne takého, aký je. V skutočnosti žiadny svet neexistuje. Existuje iba to, čo my definujeme. A my existujeme? Iba to, čo definujeme.

Inými slovami, my určujeme, že svet je takýto a my určujeme, že v takomto svete my žijeme. Neexistuje nič iné ako náš dojem z toho, čo a ako píšeme. A táto kniha nás vedie k tomu, aby sme dosiahli túto úroveň uvedomenia. Inými slovami, vedie nás k spoznaniu sveta, v ktorom sa nachádzame. Preto nás bijú, preto nás vedú cez rôzne údery utrpenia — aby sme získali poznanie o svete, v ktorom žijeme.

Čítanie knihy života znamená, že chápeme a súhlasíme so všetkým, čo sa nám deje, a čo sa nám stalo. Ľudia sa vo všeobecnosti boja a dúfajú, že na konci svojho ťažkého života dostanú niečo dobré. Dobro, ktoré môžeme prijať, je, že súhlasíme so všetkým. To je výsledok nášho života a tejto knihy života.

Inými slovami, cieľom nášho života je pochopenie skutočnej podstaty, v ktorej existuje jasný zákon „každému podľa jeho práce na sebe“. Prijímame a súhlasíme s týmto zákonom v rozsahu, v akom si ho uvedomujeme.