Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26. apríla 2024, Michael Laitman, Nezaradené

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje.

V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo dosahu ľudskej mysle, a aby sme ju mohli pocítiť a dosiahnuť, musíme sa snažiť pochopiť a uskutočniť to, k čomu nás vedie.

Život nám bol daný preto, aby sme sa neustále usilovali o zoznámenie sa s touto vyššou myšlienkou. Pri jej nájdení prechádzame vzostupmi a pádmi, a to, čo nám pomáha na tejto ceste, je naše vzájomné zjednotenie a tiež dosahovanie vyššej múdrosti, ktorú získame vďaka snahe a úsiliu priblížiť sa myšlienke Stvoriteľa.

Aká je hlavná myšlienka Stvoriteľa? Tou je, aby sme docielili túžby spojiť sa s každým človekom a prírodou v jeden celok a v takom stave objavili Stvoriteľovu večnosť a dokonalosť. Na jednej strane môžeme uplatniť svoju fantáziu a predstaviť si, aké by to bolo žiť vo večnosti a dokonalosti.

Na druhej strane však vidíme mnoho utrpení, ktoré pramenia z toho, že nám zatiaľ nie je umožnené povzniesť sa nad našu obmedzenú myseľ. Dúfajme, že vo svojom vývoji pokročíme až do bodu, keď nám to prirodzený vývoj umožní a my toho budeme hodní.