Založ si blog

Tkanie spoločnej siete pocitov

Jedným zo základných znakov civilizácie je technologický rozvoj. Pokrok v tejto oblasti môže slúžiť ako ukazovateľ na meranie civilizačného pokroku. Kultúrny pokrok ľudstva môžeme pozorovať na vývoji technológií od doby kamennej až po náš digitálny vek.

V posledných desaťročiach však technológie úplne ovládli náš život, namiesto toho, aby nám slúžili. Počítače nielen spracúvajú údaje, ale takmer samy myslia. S nástupom umelej inteligencie sa objavili zariadenia, ktoré dokážu dokonca maľovať expresívne umelecké diela, písať úprimné želania k narodeninám alebo dojímavé ľúbostné listy. Na druhej strane sa však zdá, že ľudia sa vyvíjajú opačným smerom: máme menej vedomostí, myslíme a chápeme menej ako predtým, akoby sme boli v útlme vlastného stvorenia.

V tomto zdanlivo nelichotivom obraze budúcnosti ľudstva je však aj dobrá správa. Zatiaľ čo naše intelektuálne schopnosti sa zmenšujú, otvárajú sa nám nové zmyslové oblasti.

Pod pojmom zmysly nemyslím naše fyzické zmysly, ale niečo oveľa hlbšie. Naše zmyslové orgány sú čisto fyzické, ale ja hovorím o schopnosti vnímať jeden druhého do takej hĺbky, že budeme schopní cítiť pocity a myšlienky toho druhého, akoby sme boli jedna osoba.

Samozrejme, že tento proces nie je vedomým úsilím o spojenie psychickej a mentálnej stránky ľudí. Napriek tomu sa vyskytuje. Ak sa pozriete na svet okolo seba, uvidíte, aký sa stal monotónnym. Ľudia nosia podobné oblečenie, väčšina sveta hovorí anglicky, priemysel je na celom svete veľmi porovnateľný, nakupujeme tovar od rovnakých výrobcov a stali sme sa na sebe tak závislí, že ak jedna krajina dočasne prestane dodávať pšenicu, celý svet sa dostane do špirály rastúcich cien.

Vstupujeme do ďalšej fázy nášho začlenenia: začlenenie pocitov. Ľudstvo sa stáva systémom vnemovej inklúzie, v ktorom budú miliardy ľudí zdieľať rovnaké myšlienky, predstavy a pocity.

Čím viac sa tento systém prejavuje, tým viac budeme presvedčení, že ak chceme bezpečne riadiť svoj život, musíme tento spoločný systém študovať, pochopiť jeho vlastnosti, jeho požiadavky a ako byť nielen jeho súčasťou alebo pešiakom, ale jeho formujúcou súčasťou.

Aby sme to dokázali, budeme sa musieť naučiť vlastnosti tohto systému a implementovať ich na sebe. Keďže tento systém je systémom prepojenia, aj my sa budeme musieť stať jednotlivcami, ktorí sa spájajú. Budeme musieť vnímať druhých a uvedomovať si ich myšlienky a pocity tak, ako dnes poznáme svoje vlastné. Aby sme neboli oddelení od seba a dokázali vnímať druhých tak, ako vnímame seba, musíme sa vzdať toho, čo nás od seba oddeľuje: nášho ega.

Čím dlhšie lipneme na svojej egocentrickosti, tým silnejšie pociťujeme svoju oddelenosť a dezorientáciu v živote. Ale keď sa zbavíme svojej egocentrickosti, tohto jediného prvku v nás, všetko sa stane krištáľovo jasné. Tak ako dnes vieme, že sme hladní, pretože to cítime, budeme vedieť, čo máme robiť, kedy to máme robiť a ako to máme robiť, pretože to jednoducho cítime.

Dnešné najpokročilejšie inovácie a technológie sa stanú zbytočnými a následne zastaranými, pretože ich nebudeme potrebovať. Čo však budeme nevyhnutne potrebovať, je schopnosť vnímať sieť pocitov, v ktorej žijeme a ktorá nás bezpečne a hladko prevedie životom, ktorý už nie je ťažký a bolestivý

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688625x
Priemerná čítanosť článkov: 1897x

Autor blogu

Kategórie