Založ si blog

Škodia nám technológie?

Technológie nám slúžia prostredníctvom prelomových objavov v medicíne, ktoré zachraňujú životy, a inovácií, ktoré pomáhajú našim profesiám a každodennému životu. Veľká časť technologického pokroku však spôsobuje spúšť, pretože sa zameriava na vytváranie stále sofistikovanejších spôsobov zabíjania, ubližovania a vykorisťovania ľudí.

 

Ako môžeme zabezpečiť, aby nám technológie prinášali úžitok? Na jednej strane sme ďaleko od toho, aby sme obhajovali zastavenie technologického pokroku a návrat k primitívnej forme existencie. Musíme však prehodnotiť spôsoby, akými preberáme opraty technologického rozvoja a zodpovedne riadiť naše inovácie. Ak sa nám to nepodarí, môžeme sa vystaviť tretej alebo štvrtej svetovej vojne a potom by sme mohli skutočne zdegenerovať do primitívneho stavu.

 

Riadiť technológie prospešne pre ľudstvo neznamená dusiť ich prísnymi pravidlami a morálnymi obmedzeniami, čo je bod, ktorý sa v súvislosti s touto témou často objavuje. Od jej tvorcov a prevádzkovateľov sa vyžaduje, aby neustále posilňovali postoj vzájomnej prospešnosti, ohľaduplnosti a podpory jeden druhého.

 

Mali by sme podporovať učenie obohacujúce spojenie, prevádzkovať príklady starostlivosti a láskavosti, spoznávať altruistické a integrálne základy prírody a hľadať spôsoby, ako vytvárať čoraz viac sociálne súdržnú atmosféru, ktorá by ľudí neustále napĺňala dôverou a šťastím.

 

Týmto spôsobom môžeme vyladiť naše vzájomné postoje od vrodenej starostlivosti o seba k oveľa zrelšiemu záujmu o druhých a o prírodu ako celok. Takáto premena je kľúčom k pozitívnej ceste vpred pre technológie, ktorá nám pomôže dosiahnuť stavy väčšej rovnováhy medzi sebou navzájom a s prírodou.

 

Naše nesprávne využívanie technologických vymožeností pochádza zo srdca preplneného motívmi vlastného záujmu, ktorému chýba poznanie potreby nastavenej na prírodu, aby sme dosiahli pozitívne prepojenie a vzájomnú ohľaduplnosť medzi sebou. Dovolili sme, aby nás naše rozdeľujúce pohnútky tlačili k tomu, aby sme sa navzájom využívali, zneužívali a manipulovali, a tak využívali technológie na ovládanie a klamanie druhých.

 

Preto ak existuje obava, že sa technológie obrátia proti nám a prinesú do našich životov veľa škody, mali by sme sa snažiť vylepšiť postoje tých, ktorí stoja za vývojom a používaním technológií. Keď naladíme svoje srdce tak, aby sme si úprimne želali čo najväčší prospech pre iných ľudí a prírodu, budeme potom technológie používať prospešným spôsobom.

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

Si Ťin-pching

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestuje 8. mája na štátnu návštevu Maďarska

29.04.2024 14:49

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 374
Celková čítanosť: 704550x
Priemerná čítanosť článkov: 1884x

Autor blogu

Kategórie