Založ si blog

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu.

Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”.

Rád by som Amirovi položil otázku: Čo myslíš, že by si mal robiť? Myslíš, že by si to mal vzdať a len povedať už stačilo? Nemôžeš to vzdať, pretože každý deň je v našom svete vidieť stále väčší rozmach zla – všetko je spôsobené ľudským egom, ktoré si chce užívať na úkor druhých, a čím viac je ego uspokojované bez zámeru milovať, obdarovávať a v dobrom sa spájať, tým viac ľudia trpia.

Možno namietnete, že ak nám ego čoraz viac vládne, nemali by sme mu brániť a nechať túto generáciu na pokoji, najmä preto, že sa zdá, že sa to s vašou rastúcou snahou o vytvorenie jednoty ešte zhoršuje. To však nie je dôvod na to, aby sme sa vzdali a utiekli.

Nehodnotím, či sa svet napráva, alebo viac upadá. Jednoducho viem, že musím pokračovať v šírení znalostí o prírodných zákonoch a potrebe pozitívneho ľudského spojenia, ku ktorému vedie poznanie týchto zákonov. Nevidím žiadny dôvod, prečo to vzdať a utiecť od tejto práce. Jednoducho musím pokračovať.

Podstata Amírovho posťažovania sa však spočíva v tom, že uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté, takže akákoľvek snaha o šírenie takého posolstva sa rozpúšťa ako voda v piesku. Všetko však má svoj vývoj, svoj začiatok a koniec, a ja teda verím, že obdobie rastúceho utrpenia, v ktorom sa ľudstvo práve nachádza, skončí.

Jedno príslovie hovorí, že kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním. A tak to aj je. Musím pokračovať, a to napriek vlastnému rozumu, ktorý sa sťažuje a tvrdí, že takéto úsilie nemá zmysel.

Čo ak niekto dokáže čítať vaše myšlienky?

26.07.2024

Keď som žil v blízkosti svojho učiteľa, veľkého kabalistu Barucha Šaloma HaLeviho Ašlaga (RaBaŠ), mal som pocit, že mi dokáže čítať myšlienky. Pýtali sa ma, či ma to desí alebo či mi to vadí, ale nič podobné som necítil. Je pravda, že to bolo tak trochu ako byť v blízkosti röntgenového prístroja. Ale čo na tom? Kabalisti získavajú také zvláštne schopnosti, [...]

Prečo nedokážeme vyriešiť problém nerovnosti?

24.07.2024

Podľa kabalistu Jehudu Ašlaga (Baal HaSulam) je riešením nerovnosti dosiahnutie stavu, keď každý z nás dáva toľko, koľko môže a dostáva toľko, koľko potrebuje. Ako možno dosiahnuť tento stav? Podľa Baal HaSulamových slov je to možné „príchodom spasiteľa“. „Každý dáva toľko, koľko môže a potom si berie len toľko, koľko potrebuje. […] To sa môže stať [...]

Dávidove žalmy sa stali na začiatku roku 2024 jedným z piatich najvyhľadávanejších výrazov

22.07.2024

Slovo „Tehilim“, označujúce Dávidove žalmy, sa umiestnilo medzi piatimi najvyhľadávanejšími výrazmi na internete. Keď ľudia prežívajú úzkostné stavy a cítia sa všeobecne zle, skutočne sa často obracajú k Dávidovým žalmom. Práve preto ich napísal. Obsahujú totiž taký jazyk a formu, s pomocou ktorých sa môžeme obracať k Stvoriteľovi. Je dôležité rozpoznať, [...]

Devínsky amfiteáter, dron, hrad Devín

Taraba vs. Vallo. Minister chce vyvlastniť hrad Devín, spomína aj vzácny amfiteáter. Kritizuje mesto, že sa nestará o pamiatky

27.07.2024 16:00

Primátor odkazuje ministrovi, že si hrad vziať nedajú a minister nevie, o čom hovorí.

paríž, police, OH

Polícia v prvý deň olympijských hier v Paríži zmarila protest proti zmene klímy

27.07.2024 15:48

Aktivisti plánovali obsadiť most Pont des Arts cez Seinu, kde sa len pár hodín predtým konal otvárací ceremoniál olympijských hier.

gaza, izrael, palestína

Izraelské nálety zasiahli v Pásme Gazy školu slúžiacu ako úkryt, zahynulo najmenej 30 ľudí

27.07.2024 15:16

Nálety sa udiali v čase, keď sa izraelskí vyjednávači pripravovali na stretnutie s medzinárodnými sprostredkovateľmi, aby prediskutovali navrhované prímerie s Hamasom.

Gare du Nord / Železničná stanica /

Vlaky vo Francúzsku majú stále meškanie, návrat do normálu sa čaká v pondelok

27.07.2024 13:47

Vlakové spojenia medzi Parížom a Nemeckom sa po podpaľačských útokoch podarilo obnoviť.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 419
Celková čítanosť: 764008x
Priemerná čítanosť článkov: 1823x

Autor blogu

Kategórie