Založ si blog

Umelá inteligencia predpovedá úmrtie ľudí. Je toto niečo, čo chceme?

V Dánsku bol spustený program založený na umelej inteligencii, o ktorom rôzni vedci tvrdia, že dokáže predpovedať očakávanú dĺžku života so 78 percentnou presnosťou.

Otázka je, či potrebujeme takéto mechanizmy, to jest, ktoré nám pomáhajú nejakým spôsobom vedieť dátum svojej smrti?

Avšak predtým, ako by sme sa spýtali, či by sme chceli poznať dátum nášho odchodu, nezaujímala by nás skôr informácia o rôznych udalostiach v našom živote, ako napríklad kedy budeme zdraví, bohatí, ženatí a podobne?
Sú ľudia, ktorým na tejto informácii záleží, aby si zorganizovali svoje záležitosti, pripravili si dokumenty a veci ktoré tu zanechajú potom, čo zomrú, bez toho, aby sa dostali do rôznych konfliktov.

Ja osobne to nepotrebujem.

To kedy zomrieme, bolo možné vedieť ešte pred vývojom umelej inteligencie a nijako to nezasahuje do akéhokoľvek Božieho plánu alebo niečoho podobného.
Raz, keď som navštívil Kanadu, aby som pochoval svojho otca a chcel som podporiť v tej chvíli aj moju matku, všimol som si, že moja matka bola viac-menej pokojná. Spýtal som sa jej: „Čo sa deje?“ A ona odpovedala, že stretla muža, ktorý jej presne povedal deň smrti môjho otca.

Poprosila ma, aby som mu zavolal, a keď som tak urobil, okamžite reagoval: „Oh, volá mi syn toho a toho.“ Len podľa môjho hlasu. Nepredstavil som sa a hneď mi prezradil veľa informácií o mne, vrátane dátumu mojej smrti.
Sú to jednoducho psychické schopnosti, ktoré sú dané určitým ľuďom. Nevidím na nich nič zvláštne. Samozrejme, nie každý má takéto schopnosti a ani nie každý vie, prečo ich dostal.

Podobne ako nevidím nič mimoriadne na tom, že umelá inteligencia-AI, dokáže predpovedať dátum smrti ľudí. Jednoducho chrumká určité pozemské informácie a vypľuje dátum, ktorý ma podľa rôznych parametrov zmysel.

To, čo má väčší význam ako dátum nášho fyzického úmrtia, je stav, kedy náš egoistický zámer, ktorý nás neustále núti usilovať sa o vlastný prospech na úkor ostatných, zanikne a nahradí ho altruistický zámer prospievať iným a prírode.
To je bod, v ktorom objavíme našu dušu a žiadny psychologický program alebo program umelej inteligencie, nedokáže predpovedať takýto vnútorný, evolučný skok.
Príroda nás vo všeobecnosti vedie cez evolučný proces rastu egoizmu až ku kritickému prechodovému bodu, v ktorom už viac nemôžeme žiť vo svojom egu. Potom si želáme vyjsť z našej úzkej egoistickej podstaty a vstúpiť do oveľa rozsiahlejšej reality, založenej na novej altruistickej povahe – realite našej večnej duše.

Naša fyzická smrť nás nevedie k takému poznatku. Dosahujeme ho neustálou túžbou po tom, aby náš egoistický charakter, ktorý nás zotročuje v jeho malom, sebeckom obraze sveta, zmizol a umožnil nám vnímať svet, ktorý je večný a úplný.
Potom dosiahneme stav nazývaný „oprava duše“. Je to stav, v ktorom prelomíme našu egoistickú škrupinu a pocítime plnú božskú, harmonickú a pokojnú silu prebývajúcu v prírode priamo, celým naším srdcom a pocitmi.

Čo je zlé na komunizme?

27.09.2024

Chyba komunizmu v minulosti spočívala v tom, že ľudia boli nútení žiť v určitých podmienkach, ktoré boli označené ako „komunizmus“. Aby však mohla fungovať kooperatívna spoločnosť, nemožno k tomu ľudí nútiť, ale musia chcieť podmienky danej spoločnosti uplatňovať z vlastnej vôle. Takéto prianie môže vzniknúť prostredníctvom vzdelania. Týmto spôsobom je teda [...]

Existuje vôbec náhoda?

23.09.2024

Jeden z mojich študentov mi položil túto otázku v súvislosti s nasledujúcim citátom: „Všetkému vládne náhoda. Keby sme len vedeli, kto vládne náhode.“ – Stanislav Jerzy Lec Takto uvažovať nie je správne. Vo svete sa vôbec nič nedeje náhodne. Príroda má určitý program a všetko prebieha podľa zákonov, ktoré sú nemenné a absolútne a ukazujú ľudstvu cestu, po [...]

Alegória o smädnom rytierovi a trojhlavom drakovi

21.09.2024

Rytier, ktorý prišiel o koňa aj zbroj a v ruke držal len meč, sa vydal na cestu hladný a smädný. V diaľke uvidel jazero, a vedľa neho sediaceho trojhlavého draka. Rytier z posledných síl tasil meč a začal s drakom bojovať. Bojoval dva dni a drakovi odťal dve hlavy. Na tretí deň sa drak vyčerpane zrútil. Rytier, rovnako vyčerpaný, padol vedľa neho. V poslednej [...]

Kríza na Blízkom východe otriasa aj ratingom Izraela, Moody's mu ho zhoršila o dva stupne

28.09.2024 06:21

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's zhoršila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Izraela o dva stupne na známku Baa1.

turecko

Staviteľa budovy, ktorá v Turecku spadla pri zemetrasení, odsúdili na 865 rokov

28.09.2024 06:10

Na 865 rokov odňatia slobody odsúdili v piatok v Turecku muža zodpovedného za stavbu budovy v meste Adana.

lukasenko sluzka

Dlhoročná Lukašenkova volebná služobníčka odporúča hlasovať o svojom zbožňovanom prezidentovi podľa Stalinovho receptu

28.09.2024 06:00

Absolútne súhlasím so Stalinom, ktorý označil za optimálny čas volieb dva mesiace - november a marec, povedala bývalá šéfka ústrednej volebnej komisie.

Rudolf Huliak / Tomáš Taraba / Andrej Danko /

Najslabší článok s veľkým vplyvom. SNS sa podarilo to, čo žiadnej strane. Politológ: Fico by za Danka náhradu nenašiel

28.09.2024 06:00

Po roku od volieb si Pravda pripravila anketu s predsedami poslaneckých klubov a zhodnotenie pôsobenia a kľúčových momentov parlamentných strán.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 436
Celková čítanosť: 797720x
Priemerná čítanosť článkov: 1830x

Autor blogu

Kategórie