Založ si blog

Aké voľby sú najdôležitejšie v živote?

My, ľudia, sa od zvierat líšime tým, že okrem túžby po jedle, sexe, prístreší a rozmnožovaní máme aj tzv. spoločenské túžby po bohatstve, moci a vedomostiach, ktoré môžeme uspokojovať na úkor okolitej spoločnosti.
Tieto ďalšie spoločenské túžby, ktoré nazývame “ túžby človeka v našom svete“, môžu byť zamerané buď na podmanenie si a potlačenie spoločnosti, aby sme boli nad ostatnými, alebo na rozvoj a pozdvihnutie sa na úroveň podobnú prirodzenej kvalite lásky, obdarovania a pozitívneho spojenia, t. j. pozitívneho spojenia s ostatnými v prospech spoločnosti.

Tu vzniká paradox: keď konáme v prospech spoločnosti, vnútorne začíname pociťovať pozitívne sily prírody, ktoré prebývajú v spoločnosti – sily, ktoré nás pozdvihujú na úroveň Človeka – a vnútorne sa tým obohacujeme. Ak však vykorisťujeme ľudí, nedokážeme sa povzniesť nad svoje vrodené živočíšne pudy. Blokujeme sa tak pred vstrebávaním pozitívnych síl prírody a potláčame ľudské vlastnosti v nás aj ľuďoch okolo nás.
Naše dodatočné túžby, ktoré sme ako ľudia dostali, teda môžeme použiť buď na zlepšenie svojho materiálneho života a snažiť sa zlepšiť si život na úkor iných, alebo môžeme svoje dodatočné túžby použiť na vnútorný rozvoj a sebarealizáciu.

Ak sa na svoj život pozrieme z vtáčej perspektívy, zistíme, že na tejto planéte nežijeme veľmi dlho. Naše telá sú predurčené na zhnitie, a aj keď nás naše domy prežijú, nakoniec sa tiež rozpadnú. Prečo by sme sa teda mali zaoberať pominuteľnými telesnými fenoménmi? Oveľa múdrejšie by bolo uvažovať o večnom aspekte života – o tom, čo v sebe môžeme rozvíjať a ako môžeme dosiahnuť vyšší stupeň vývoja: náš večný a dokonalý stav.

Preto keď uvažujeme o ďalších túžbach, ktoré sme dostali v porovnaní s ostatnou prírodou, mali by sme sa zamerať na túto voľbu, ktorá sa nám v každom okamihu ponúka: Mali by sme svoje túžby využívať na osobný prechodný prospech, alebo by sme sa mali zamerať na prospech iných? Tým, že sa budeme zaoberať dosahovaním lásky k druhým, sa vydáme na cestu k dosiahnutiu spojenia s večnou a dokonalou silou lásky, obdarovania a spojenia, ktorá nás stvorila.

Je dôležité poznamenať, že takáto voľba spôsobu, akým využívame svoje spoločenské túžby, je mimo rámca uspokojovania našich základných potrieb. Nehovoríme o tom, koľko máme jesť alebo spať, a nemusíme žiť v jaskyniach. Potrebujeme si založiť rodinu, jesť normálne jedlo, nosiť oblečenie a tak ďalej. Kam však smerujeme za úrovňou týchto základných potrieb? To je otázka, ktorú by bolo múdre pravidelne skúmať.

Naša slobodná vôľa spočíva vo výbere prostredia a činností, ktorým sa venujeme, a podľa toho táto voľba rozhodne o tom, či dosiahneme stav večnej a dokonalej reality, podobný sile lásky, odovzdávania a spojenia s prírodou, alebo či uhynieme a zmizneme bez dosiahnutia tohto stavu.

 

Základná znalosť o našom svete.

07.09.2024

Mali by sme začať s vedomím, že náš svet je integrálny, že ľudstvo je integrálna skupina a či už sme v našich rodinách, kruhoch priateľov, triedach, pracoviskách alebo v akomkoľvek inom zoskupení ľudí, medzi ktorými sa môžeme v spoločnosti nachádzať – až po osem miliárd ľudí na planéte – všetci by sme mali byť integrálni. Čo je integrálna skupina? Je [...]

Čo si za peniaze nekúpite: skutočná cena bohatstva

31.08.2024

Peniaze zaujímajú všetkých: tých, ktorí ich majú, aj tých, ktorí ich nemajú. Veríme, že peniaze môžu urobiť náš život buď rozprávkovo krásnym, alebo neznesiteľne ťažkým. A skutočne majú reálnu moc. Kedysi dávno ľudia budovali vzťahy iba na základe fyzickej sily: ten, kto bol silnejší, si vzal všetko, čo potreboval. Pokiaľ pritom musel niekoho zabiť, [...]

Čo je ideálna spoločnosť?

29.08.2024

Ideálna spoločnosť je taká, kde si jej členovia vytvorili životný postoj, ktorý uprednostňuje prospech druhých, spoločnosti ako takej a prírody pred vlastným prospechom, a kde medzi všetkými jej členmi neustále kvitnú pozitívne spojenia. Kabalista Jehuda Ašlag (Baal HaSulam) popisuje takéto spojenia ako spoločnosť ochotnú spolupracovať, kde jej členovia presadzujú [...]

pápež františek

Pápež vyzval v Papue-Novej Guinei na ukončenie kmeňových konfliktov

07.09.2024 17:25

Narastajú obavy, že zastavená snaha o nezávislosť ostrova Bougainville by mohla znova rozpútať občiansku vojnu.

tajfún Jagi

Supertajfún Jagi zasiahol Vietnam, hlásia obete. V Číne po sebe zanechal spúšť

07.09.2024 16:46

Tajfún je podľa vietnamských meteorológov jeden z najsilnejších v regióne za ostatné desaťročie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda zaútočila na veliteľské centrum Hamasu v Pásme Gazy

07.09.2024 15:24

Počas útoku zahynulo najmenej osem ľudí a ďalších 15 osôb utrpelo zranenia.

Handlová Fico

Podľa Fica to vyzerá tak, že buď bude šéfom parlamentu Danko, alebo ostane Žiga

07.09.2024 13:15, aktualizované: 14:12

Premiér sa vyjadril aj k odvolávaniu podpredsedu NR SR Šimečku z funkcie a prezradil aj to, či po atentáte uvažoval o odchode z politiky.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 433
Celková čítanosť: 788659x
Priemerná čítanosť článkov: 1821x

Autor blogu

Kategórie