Založ si blog

Aký je rozdiel medzi ohováraním a kritikou?

Ohováranie je nedostatok správneho odôvodnenia niečoho, čo bolo povedané.

V takom prípade je potrebné vec preveriť tým, že ju vznesiete na verejný súd. To je všeobecne rozdiel medzi ohováraním a kritikou.

Je veľmi ťažké overiť, s akým úmyslom niekto hovorí o inej osobe. Sami si to nemôžeme overiť. Preto by sme mali byť veľmi opatrní, dokonca sa báť otvoriť ústa o druhom človeku, aj keď si myslíme, že z našej strany ide iba o kritiku.

Ak si vezmeme ako príklad pracovný kolektív, ľudia často diskutujú o niektorých spolupracovníkoch kvôli ich jednaniu alebo osobnosti. Je také správanie ohováraním, alebo nie?

Ohováranie je v takomto prípade vyjadrením negatívneho názoru na niekoho, kto chýba. Ohováraním však nie je to, ak o spolupracovníkovi v práci diskutujeme s nadriadeným a zdôrazňujeme, že jeho vlastnosti sú pre jeho funkciu nevhodné.

Ohováranie je všeobecný pojem, ktorý sa musí obliecť do konkrétnych činov a nejako sa prejaviť. V príklade so spolupracovníkom, ak o niekom hovoríme iba preto, že nemáme nič iné na práci, potom je taký rozhovor ohováraním alebo klebetou, ale nie je tomu tak, ak podávame objektívne hodnotenie jeho schopností a funkcií.

 

Čo je zlé na komunizme?

27.09.2024

Chyba komunizmu v minulosti spočívala v tom, že ľudia boli nútení žiť v určitých podmienkach, ktoré boli označené ako „komunizmus“. Aby však mohla fungovať kooperatívna spoločnosť, nemožno k tomu ľudí nútiť, ale musia chcieť podmienky danej spoločnosti uplatňovať z vlastnej vôle. Takéto prianie môže vzniknúť prostredníctvom vzdelania. Týmto spôsobom je teda [...]

Existuje vôbec náhoda?

23.09.2024

Jeden z mojich študentov mi položil túto otázku v súvislosti s nasledujúcim citátom: „Všetkému vládne náhoda. Keby sme len vedeli, kto vládne náhode.“ – Stanislav Jerzy Lec Takto uvažovať nie je správne. Vo svete sa vôbec nič nedeje náhodne. Príroda má určitý program a všetko prebieha podľa zákonov, ktoré sú nemenné a absolútne a ukazujú ľudstvu cestu, po [...]

Alegória o smädnom rytierovi a trojhlavom drakovi

21.09.2024

Rytier, ktorý prišiel o koňa aj zbroj a v ruke držal len meč, sa vydal na cestu hladný a smädný. V diaľke uvidel jazero, a vedľa neho sediaceho trojhlavého draka. Rytier z posledných síl tasil meč a začal s drakom bojovať. Bojoval dva dni a drakovi odťal dve hlavy. Na tretí deň sa drak vyčerpane zrútil. Rytier, rovnako vyčerpaný, padol vedľa neho. V poslednej [...]

Kríza na Blízkom východe otriasa aj ratingom Izraela, Moody's mu ho zhoršila o dva stupne

28.09.2024 06:21

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's zhoršila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Izraela o dva stupne na známku Baa1.

turecko

Staviteľa budovy, ktorá v Turecku spadla pri zemetrasení, odsúdili na 865 rokov

28.09.2024 06:10

Na 865 rokov odňatia slobody odsúdili v piatok v Turecku muža zodpovedného za stavbu budovy v meste Adana.

lukasenko sluzka

Dlhoročná Lukašenkova volebná služobníčka odporúča hlasovať o svojom zbožňovanom prezidentovi podľa Stalinovho receptu

28.09.2024 06:00

Absolútne súhlasím so Stalinom, ktorý označil za optimálny čas volieb dva mesiace - november a marec, povedala bývalá šéfka ústrednej volebnej komisie.

Rudolf Huliak / Tomáš Taraba / Andrej Danko /

Najslabší článok s veľkým vplyvom. SNS sa podarilo to, čo žiadnej strane. Politológ: Fico by za Danka náhradu nenašiel

28.09.2024 06:00

Po roku od volieb si Pravda pripravila anketu s predsedami poslaneckých klubov a zhodnotenie pôsobenia a kľúčových momentov parlamentných strán.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 436
Celková čítanosť: 797717x
Priemerná čítanosť článkov: 1830x

Autor blogu

Kategórie