Založ si blog

Čo robiť, keď tak hlboko nenávidíte svet?

Podobnú otázku som dostal na svojej facebookovej stránke od Diny:
„Čo mám robiť so svojou nenávisťou k tomuto svetu?“ Dnes sa tak cíti mnoho ľudí. Ľudia nenávidia tento svet! Neznášajú ho! A mnohí sa dokonca pýtajú: „Prečo som sa narodil? Prečo by som mal na tento svet priviesť dieťa?”

Je to skutočne tak. Blíži sa doba, kedy bude ľudstvo z tohto sveta úplne rozčarované. Sebecká povaha ľudí, túžba užívať si na úkor druhých a prírody, je stále silnejšia a nemôže byť naplnená. Ľudia nevedia, ako naplniť svoje egoistické túžby, pretože ak sa nám podarí uspokojiť niektorú z našich egoistických túžob, vyhasne a na jej mieste sa objaví nová egoistická túžba. Takýmto spôsobom sa ľudstvo vyvíja s rastúcou neschopnosťou sebarealizácie, a čím viac sa vyvíja, tým je nespokojnejšie.

Tomuto stavu dobre rozumiem. Zvlášť v mladších rokoch som zažil veľa takých stavov, ktoré ma nútili klásť si otázku, prečo žijem a kvôli čomu mám žiť.

Príčina, prečo stále viac ľudí cíti nespokojnosť a nenávidí svet, v konečnom dôsledku je v tom, že chcú urobiť svet lepším pre seba i pre všetkých ostatných. Riešenie na to existuje, ale každý ho musí sám objaviť.

V prírode, ktorá je plne dávajúca, so zákonmi spojenia a lásky, sa skrýva vrodená túžba, ktorá si praje, aby sme sa rozumne rozhodli, ako vnímať a pociťovať svet. To je nutné k tomu, aby sme sa počas svojho života na tomto svete stali takými bytosťami, ktoré sa svojimi myšlienkami a túžbami približujú zákonom prírody. Príroda, ktorá stvorila tento svet, nám poskytla príležitosť odhaliť jej zákony, aby sme sa mohli povzniesť nad svoju nenávisť k svetu, to znamená, aby sme mohli prejsť zo sveta odsúdeného k zániku, strašného a sebeckého, do sveta láskavého, príjemného a krásneho.

Ak tento prechod uskutočníme, otvorí sa pred nami úplne nový, harmonický svet. Ak budeme usilovať o to, aby sme svoju nenávisť k svetu premenili na iný stav, z ktorého by sme tento svet videli inak, a ak budeme takú inverziu neustále opakovať – hoci len mechanicky, bez toho, aby sme zatiaľ dosiahli jej úprimné precítenie –, nakoniec to docielime. Musíme však radikálne zmeniť svoj postoj k svetu, k ľuďom a k prírode.

 

Nie je to jednoduchá úloha. Táto zmena vyžaduje mechanické „precvičovanie“, aby sme si dokázali predstaviť svet opačný tomu, ktorý nám každý okamih v bezútešnom obraze vykresľujú naše egoistické túžby. Taká je práca na sebazdokonaľovaní, ktorú popisuje múdrosť kabaly.

 

Dievčatko a jeho bábika

30.06.2024

Musíme vedieť, že svet bol stvorený s túžbou prijímať. Preto hneď ako sa dieťa narodí, chce sa tešiť – až do svojho posledného dňa – napríklad keď sa chce s nami hrať. A keď vyrastie, tiež chce zažívať len radosť a potešenie. Okrem toho musíme vedieť, že potešenie je duchovná záležitosť. Rozkoš nemôžeme uchopiť, je ako svetlo. Preto musí byť každé [...]

Hľadanie životného cieľa v posledných rokoch života

29.06.2024

Pokiaľ svoj život nezasvätíme hľadaniu nejakej určitej cesty, potom buď mrháme časom investujúc ho do niekoľkých rôznych smerov a končíme svoj život bez ničoho, alebo žijeme ako živočíchy bez úsilia o nejaký vyšší cieľ. Či sa budeme usilovať o vyšší cieľ, alebo nie, je dané našimi túžbami. Osobne som si nikdy nedokázal predstaviť, že by som sa usiloval o [...]

Alegória o majiteľoch hotela, ktorí sa pokúsili okradnúť bohatého obchodníka

28.06.2024

Existuje alegória o manželoch, ktorí prevádzkujú hotel pre obyčajných ľudí a snažia sa okradnúť bohatého obchodníka, ktorý prespal v izbe ich hotela. Manželka videla kupcove drahé veci a povedala manželovi, že má prášok, po ktorom ľudia na všetko zabudnú. Pridala kupcovi tento prášok do večere s úmyslom, aby zabudol a nechal tam niektoré zo svojich krásnych vecí. [...]

Andrej Danko, Martina Šimkovičová

Dankovi prekáža téma Kuciak a aj filmy o LGBTI. Pellegrini sa stal prezidentom vďaka Ficovi, tvrdí

30.06.2024 12:07, aktualizované: 12:15

„Že bude Pellegrini apolitickým prezidentom, je fikcia a fraška," uviedol Valášek z PS.

Šútovský vodopád

Horskí záchranári ratovali turistky v Malej Fatre, Češka utrpela vážne zranenie

30.06.2024 11:52

Slovenská turistka si pod Generálom poranila členok.

Maďarsko, ČR, Viktor Orbán, Andrej Babiš, migrácia

Babiš a Orbán sa spojili s FPÖ a vytvorili alianciu v europarlamente, majú 23 zo 720 hlasov

30.06.2024 10:53, aktualizované: 11:31

Doterajšie či nové frakcie v europarlamente musia svoj názov a zloženie oznámiť do 15. júla.

spalovna

Pri Košiciach horí skládka odpadu v areáli spaľovne

30.06.2024 10:38

Chemici nenamerali v blízkosti požiaroviska ani v priľahlých obytných zónach nebezpečné koncentrácie nebezpečných látok.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 406
Celková čítanosť: 745648x
Priemerná čítanosť článkov: 1837x

Autor blogu

Kategórie