Založ si blog

Čo predchádza myšlienke?

Prapôvodnou matériou a základom všetkého, čo bolo stvorené, je túžba.

Túžba je teda prvotná a myslenie je plodom túžby.

Aby sme dosiahli to, po čom túžime, musí sa myšlienka rozvíjať spolu s túžbou, v súlade s ňou.

Bez ohľadu na to, ako veľmi sa bránime myšlienke, že túžba predchádza myšlienku, predsa len myseľ – a teda aj myslenie – je služobníkom túžby a vyvíja sa len preto, aby slúžila túžbe.

A z toho vyplýva, že naša myseľ nikdy nemôže byť objektívna a nezávislá od našich túžob. Iba pod vplyvom prostredia, teda sociálnych, kultúrnych a iných výchovných podnetov, ktoré nás obklopujú, môžeme svoje túžby meniť.

Inými slovami, je dôležité, aby sme v našom prostredí mohli pozorovať, ako nám prostredie pomáha napĺňať jednu túžbu na úkor inej.  Znamená to teda, že môžeme zmeniť to, po čom túžime.

Ak pochopíme tento princíp a obrovský význam vplyvu prostredia na nás, môžeme neustále harmonicky rozvíjať svoje túžby aj svoju myseľ pod vplyvom prostredia, čo nás vedie ku konečnému cieľu nášho života – harmonickému spojeniu, v ktorom objavíme pozitívnu silu ukrytú v prírode.

Ak sú však naše túžby príliš veľké a naša myseľ nie je dostatočne rozvinutá na ich realizáciu, môžeme stratiť schopnosť logicky myslieť a konať.

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Antony Blinken, vojna na Ukrajine

Blinken vyjadril podporu Ukrajine s gitarou v ruke, zahral si v kyjevskom bare

15.05.2024 02:10

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odkázal Ukrajincom, že za slobodu ich krajiny bojujú nielen USA, ale aj veľká časť sveta.

Migranti, utečenci

Maďarsko nemieni akceptovať kvóty na prijímanie migrantov

14.05.2024 22:39

Maďarsko neakceptuje nanucovanie kvót na prijímanie migrantov a spolu s ďalšími krajinami nevykoná opatrenia migračného paktu.

fico, žiga, danko, taraba

Zákon o FPU prešiel, aj keď nie je dohoda. Medzi Hlasom a SNS to iskrí: Danko chce koaličnú radu, Žiga napomenul Michelka

14.05.2024 19:15

Líder SNS Andrej Danko chce zvolať koaličnú radu o tom, ako bude koalícia fungovať po odchode Petra Pellegriniho. Je nespokojný, že nevie meno jeho nástupcu.

Polanski, Lewisová

Francúzsky súd oslobodil režiséra Polanského v kauze ohovárania

14.05.2024 17:54

Polanski sa podľa žalujúcej herečky dopustil ohovárania tým, že ju v roku 2019 v rozhovore pre médiá označil za klamárku, pretože ho v minulosti obvinila zo znásilnenia.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 379
Celková čítanosť: 713381x
Priemerná čítanosť článkov: 1882x

Autor blogu

Kategórie