Založ si blog

Čo je realita a čo je ilúzia?

Niekedy si človek myslí, že sa s ním dejú skutočné veci, ale potom sa zobudí a pochopí, že to bol len sen. Čo je realita a čo je ilúzia?

Existuje len jedna realita – vyššia sila. A práve s takou mierou, s akou odhalíme túto silu, existujeme v realite. Pokiaľ neodhalíme vyššiu silu, znamená to, že zostávame v ilúzii.

Z toho vyplýva, že náš súčasný stav, v ktorom je vyššia sila pred nami skrytá, je ilúzia. V úvode ku Knihe Zohar sa píše, že celý svet, ktorý vidíme pred nami je len naša fantázia, samozrejme fantázia nesmierne zložitá, a mohli by sme dokonca povedať ošemetná.

Múdrosť Kabaly to vysvetľuje tak, že v skutočnosti nevidíme realitu, ale si ju predstavujeme v našom vnútri. A zdá sa nám, že táto vnútorná fantázia v skutočnosti existuje a je mimo nás.

Predstavte si, že všetko, čo vidíme okolo nás, všetko, čo cítime, počujeme a dýchame, všetky tieto dojmy v našich piatich zmysloch v zásade existujú vnútri nás. A nie vo vnútri tela, pretože to je tiež ilúzia, ale v orgáne vnímania túžby, nazývanou vôľa prijímať potešenie. Táto túžba zahrňuje zrak, sluch, čuch, chuť a hmat.

V podstate my nerozlišujeme to, čo sa deje mimo nás, ale to, čo sa odohráva vnútri týchto zmysloch. Zrak, čuch, chuť, sluch a hmat predstavujú päť úrovní dojmov vnútri nás – vo vôli prijímať potešenie. Tým, že vôľa prijímať potešenie reaguje na vlny a kvapaliny, ktoré do nej vstupujú, si vytvára predstavu o skutočnosti, v ktorej údajne existuje.

Je to takmer ako nasadiť si 3D okuliare a vidieť sám seba v lese alebo vo vesmíre. Iba tieto okuliare sú trvalé, vložené do nás. Prostredníctvom nich objavujeme našu imaginárnu realitu. Ale tá je v skutočnosti „naša“, pretože sme si na ňu už natoľko zvykli a stotožnili sa s ňou, že sa už od nej nedokážeme oddeliť.

Kabalisti odhaľujú skutočnú realitu existujúcu nie vnútri nás, ako ona imaginárna realita, ale mimo nás. Táto vyššia realita, vyššia sila, je nazývaná Stvoriteľ (Boreh), pretože to znamená dva deje: „príď“ (Bo) a „uvidíš“ (Reh) Ho. A potom uvidíme, ako vyššia sila vládne celkovej realite, ktorá je v skutočnosti vôľou prijímať potešenie.

Vyššia sila je túžba dávať potešenie, túžba odovzdávať. Tým, že ju odhalíme, objavíme, ako táto sila naplňuje celý vesmír, všetky stvorenia, teda vôľu prijímať, byť naplnený.

Vnímame vyššiu realitu rovnakými zmyslami – zrakom, sluchom, čuchom, chuťou a hmatom?

Je to vyššia forma vnímania než obyčajný zrak, sluch, čuch, chuť a hmat. Je to vnímané oveľa silnejšie než naša súčasná realita.

Čo ak niekto dokáže čítať vaše myšlienky?

26.07.2024

Keď som žil v blízkosti svojho učiteľa, veľkého kabalistu Barucha Šaloma HaLeviho Ašlaga (RaBaŠ), mal som pocit, že mi dokáže čítať myšlienky. Pýtali sa ma, či ma to desí alebo či mi to vadí, ale nič podobné som necítil. Je pravda, že to bolo tak trochu ako byť v blízkosti röntgenového prístroja. Ale čo na tom? Kabalisti získavajú také zvláštne schopnosti, [...]

Prečo nedokážeme vyriešiť problém nerovnosti?

24.07.2024

Podľa kabalistu Jehudu Ašlaga (Baal HaSulam) je riešením nerovnosti dosiahnutie stavu, keď každý z nás dáva toľko, koľko môže a dostáva toľko, koľko potrebuje. Ako možno dosiahnuť tento stav? Podľa Baal HaSulamových slov je to možné „príchodom spasiteľa“. „Každý dáva toľko, koľko môže a potom si berie len toľko, koľko potrebuje. […] To sa môže stať [...]

Dávidove žalmy sa stali na začiatku roku 2024 jedným z piatich najvyhľadávanejších výrazov

22.07.2024

Slovo „Tehilim“, označujúce Dávidove žalmy, sa umiestnilo medzi piatimi najvyhľadávanejšími výrazmi na internete. Keď ľudia prežívajú úzkostné stavy a cítia sa všeobecne zle, skutočne sa často obracajú k Dávidovým žalmom. Práve preto ich napísal. Obsahujú totiž taký jazyk a formu, s pomocou ktorých sa môžeme obracať k Stvoriteľovi. Je dôležité rozpoznať, [...]

gaza, izrael, palestína

Izraelské nálety zasiahli v Pásme Gazy školu slúžiacu ako úkryt, zahynulo najmenej 30 ľudí

27.07.2024 15:16

Nálety sa udiali v čase, keď sa izraelskí vyjednávači pripravovali na stretnutie s medzinárodnými sprostredkovateľmi, aby prediskutovali navrhované prímerie s Hamasom.

Gare du Nord / Železničná stanica /

Vlaky vo Francúzsku majú stále meškanie, návrat do normálu sa čaká v pondelok

27.07.2024 13:47

Vlakové spojenia medzi Parížom a Nemeckom sa po podpaľačských útokoch podarilo obnoviť.

Orbán

Orbán: Pripravme sa na to, že Ukrajina sa nestane členom EÚ, ani NATO

27.07.2024 13:20

Maďarský premiér podotkol, že v rusko-ukrajinskej vojne majú obe strany brutálne straty, no napriek tomu sa nechcú dohodnúť.

Boris Susko, minister spravodlivosti

EK dala Suskovi mantinely. Odborníci: Je to štandardný postup, ktorý predchádza žalobe. Pellegrini mohol počkať

27.07.2024 12:00

Či bude nakoniec potrebná ďalšia novela, ukáže až čas. Minister Susko si plánuje výhrady s eurokomisiou vydiskutovať, mimoriadna schôdza podľa neho potrebná nebude.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 419
Celková čítanosť: 763993x
Priemerná čítanosť článkov: 1823x

Autor blogu

Kategórie