Založ si blog

Čo je realita a čo je ilúzia?

Niekedy si človek myslí, že sa s ním dejú skutočné veci, ale potom sa zobudí a pochopí, že to bol len sen. Čo je realita a čo je ilúzia?

Existuje len jedna realita – vyššia sila. A práve s takou mierou, s akou odhalíme túto silu, existujeme v realite. Pokiaľ neodhalíme vyššiu silu, znamená to, že zostávame v ilúzii.

Z toho vyplýva, že náš súčasný stav, v ktorom je vyššia sila pred nami skrytá, je ilúzia. V úvode ku Knihe Zohar sa píše, že celý svet, ktorý vidíme pred nami je len naša fantázia, samozrejme fantázia nesmierne zložitá, a mohli by sme dokonca povedať ošemetná.

Múdrosť Kabaly to vysvetľuje tak, že v skutočnosti nevidíme realitu, ale si ju predstavujeme v našom vnútri. A zdá sa nám, že táto vnútorná fantázia v skutočnosti existuje a je mimo nás.

Predstavte si, že všetko, čo vidíme okolo nás, všetko, čo cítime, počujeme a dýchame, všetky tieto dojmy v našich piatich zmysloch v zásade existujú vnútri nás. A nie vo vnútri tela, pretože to je tiež ilúzia, ale v orgáne vnímania túžby, nazývanou vôľa prijímať potešenie. Táto túžba zahrňuje zrak, sluch, čuch, chuť a hmat.

V podstate my nerozlišujeme to, čo sa deje mimo nás, ale to, čo sa odohráva vnútri týchto zmysloch. Zrak, čuch, chuť, sluch a hmat predstavujú päť úrovní dojmov vnútri nás – vo vôli prijímať potešenie. Tým, že vôľa prijímať potešenie reaguje na vlny a kvapaliny, ktoré do nej vstupujú, si vytvára predstavu o skutočnosti, v ktorej údajne existuje.

Je to takmer ako nasadiť si 3D okuliare a vidieť sám seba v lese alebo vo vesmíre. Iba tieto okuliare sú trvalé, vložené do nás. Prostredníctvom nich objavujeme našu imaginárnu realitu. Ale tá je v skutočnosti „naša“, pretože sme si na ňu už natoľko zvykli a stotožnili sa s ňou, že sa už od nej nedokážeme oddeliť.

Kabalisti odhaľujú skutočnú realitu existujúcu nie vnútri nás, ako ona imaginárna realita, ale mimo nás. Táto vyššia realita, vyššia sila, je nazývaná Stvoriteľ (Boreh), pretože to znamená dva deje: „príď“ (Bo) a „uvidíš“ (Reh) Ho. A potom uvidíme, ako vyššia sila vládne celkovej realite, ktorá je v skutočnosti vôľou prijímať potešenie.

Vyššia sila je túžba dávať potešenie, túžba odovzdávať. Tým, že ju odhalíme, objavíme, ako táto sila naplňuje celý vesmír, všetky stvorenia, teda vôľu prijímať, byť naplnený.

Vnímame vyššiu realitu rovnakými zmyslami – zrakom, sluchom, čuchom, chuťou a hmatom?

Je to vyššia forma vnímania než obyčajný zrak, sluch, čuch, chuť a hmat. Je to vnímané oveľa silnejšie než naša súčasná realita.

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 698523x
Priemerná čítanosť článkov: 1888x

Autor blogu

Kategórie