Založ si blog

Bude 90 % najväčších miest do roku 2050 zaplavených?

Podľa štúdií bude 90 % najväčších miest do roku 2050 zaplavených vďaka vzostupu hladiny mora. Milióny ľudí stratí svoje domovy, bude zničená mestská infraštruktúra.

Na niekoľkých plávajúcich planinách sa rozprestrie 75 hektárov. Mesto sa bude samostatne zásobovať potravinami pomocou poľnohospodárstva na pôde nanesenej na platformy a tým, čo využijú z oceánu. Takých projektov bude v zásade vznikať stále viacej. Tento konkrétny projekt je vypočítaný pre 10 000 ľudí.

Je to reálne?

Nemyslím si, že je to reálne. Nepovažujem to ani za nutné, pretože na Zemi je toľko neobývaného priestoru, že je možné ho osídliť ďalšími 200 miliardami ľudí.

Budúcnosť ľudstva sa mi zdá byť predsa len usporiadanejšia. Ľudia si uvedomia, že sa ich rovnováha s prírodou nachádza predovšetkým v ich myslení a vo vzťahu k prírode, ktorý musí byť správny, vyvážený, zodpovedajúci zákonom prírody, a nielen zákonom ľudského egoizmu, ktorý je voči tomu všetkému protikladný.

More sa na nás valí a voda stúpa len preto, že máme niečo s myslením. Znamená to teda, že je len potrebné, aby sme niečo zmenili v našom myslení, a more ustúpi. To nie je výplod fantázie! Nie je to žiadna fikcia. Začneme sa k prírode chovať iným spôsobom. Naše myšlienky, naše túžby majú na prírodu veľmi vysokú úroveň vplyvu.

Je to merateľné? Dá sa to dokázať?

Nie, zmerať to nie je možné. Dôkaz bude existovať z takzvaného opaku, ako sa tomu hovorí.

Bude možné z opaku dokázať, že v okamihu, kedy to bude skutočne neúprosne prichádzať, zmenia ľudia myslenie a more ustúpi?

Myslím si, že áno. Pretože zároveň s tým, že je človek veľmi veľký, hlúpy a svojhlavý egoista, je tiež citlivým prvkom prírody, a keď ho bodajú, kričí: „Au!“ Všetko záleží na miere utrpenia. Keď mu vezmú všetko a život sa stane takým, že by bolo lepšie, keby nebol, začne premýšľať. Je to však ohromné utrpenie! Obrovské! Z pohľadu prírody je prakticky neznesiteľné. Príroda bude svojím zákonitým spôsobom človeka napravovať veľmi tvrdo. Inak jednať ani nemôže.

Dostali sme však možnosť sa napraviť s predstihom. Ale útekom z jedného rohu zemegule do druhého tento problém nevyriešime. Vo všetkom, čo súvisí s ekológiou a našou interakciou s prírodou, je treba jednoducho poslúchať vedcov. Poskytujú experimentálne údaje, ktorým nemožno ani veriť, ani neveriť. Ide len o informáciu a my musíme jednať v súlade s ňou: zamyslieť sa, čo by sme mali robiť, aby sa to nestalo.

A potom dospejeme k rozhodnutiu, že všetko závisí na človeku, na jeho prístupe k ostatným ľuďom a k samotnej prírode. A kvôli tomu je nutné napraviť prirodzenosť človeka – z egoistickej, keď necíti nič iného než seba, na altruistickú.

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 698281x
Priemerná čítanosť článkov: 1887x

Autor blogu

Kategórie