Založ si blog

Ako nájsť radosť v jednoduchom živote

V jednoduchosti leží kľúč ku šťastiu. Zmena, ktorú teraz svet potrebuje, teda nie je len vrátiť sa k základom, ale späť k jednoduchosti. Keby sme sa mohli pozrieť na našu planétu z vyššej perspektívy, ako keď astronauti popisujú svoj pohľad z vesmíru, zreteľne by sme si uvedomili, ako Zem objíma ľudstvo ohromujúcim, harmonickým, a pritom jednoduchým spôsobom, bez akéhokoľvek rozdelenia.

Koronavírus nás vedie k novému rozmeru života. Dramaticky zmenil našu rutinu a návyky, aby sme sa na seba mohli pozrieť z iného uhla pohľadu, znovu zvážiť, čo je podstatné a čo je zbytočné.

Vírus nás očistí od nášho zložitého a umelého života, nášho zvráteného a ťažkopádneho života a vracia späť dôležitosť rodinného krbu spolu s myšlienkami na správne vzdelanie a jednoduchosť, ktorú potrebujeme.

Život začíname veľmi jednoduchým spôsobom, v blízkosti prírody. Muž oplodní ženu, dieťa sa narodí a potrebuje iba základné jedlo a starostlivosť. Potom, ako dieťa rastie a vyvíja sa, rastú aj požiadavky na pozornosť a množstvo materiálnych prostriedkov.

Našou prioritou je honba za peniazmi, rozptýlenie, zábava a úspech v našej kariére. Mrháme svojou energiou a nakoniec sa cítime prázdni.

Ako starneme, znovu sme priťahovaní k jednoduchosti. Nie je to nutné len preto, že naša energia sa v priebehu rokov znižuje, čo je fyziologická realita, ale hlavne preto, že nás všetkých fantastické a zložité ozdoby sveta, ktoré sme vytvorili, už nezaujímajú. Človek si v tejto fáze života zvyčajne uvedomuje, že najjednoduchšie veci sú najvýznamnejšie. Príroda ide aj týmto smerom.

Namiesto zložitosti je príroda priťahovaná k jednoduchosti. Preto začíname život jednoduchým a prirodzeným spôsobom a tiež ho aj tak končíme. Zdá sa, že čím viac sa vyvíjame ako spoločnosť, ako sa stávame vyspelejšími ľudskými bytosťami, dosiahneme vrchol, od ktorého my ako spoločnosť začneme túžiť po jednoduchom, ale zmysluplnom živote.

Ak preskúmame kultúru, ktorú sme v priebehu rokov vytvorili – hudbu, obrazy, tanec – všetky ľudské spôsoby vyjadrovania hlbokých vnútorných pocitov a myšlienok – uvidíme, že každá vec, ktorá nás inšpiruje a ktorú obdivujeme, je vo finále blízka prirodzenosti a relatívne jednoduchá. To je budúcnosť ľudstva.

Takže po dokončení súčasnej, komplikovanej fáze, ktorú svet prechádza, to skončí a budeme cítiť rastúcu príťažlivosť k jednoduchšiemu životu, v ktorom zažijeme nespočetné množstvo príchutí, z ktorých najdôležitejšie je príchuť lásky.

Jednoduchosť nemusí nutne znamenať úbohý život, kde nie je čo robiť. Namiesto toho sa jedná o život, v ktorom sa bližšie stotožňujeme s prírodou, takže začneme cítiť úlohu, k jej naplneniu sme sa narodili, a to, čo od nás príroda chce. Všetci podvedome chceme nájsť odpoveď na túto otázku, odhaliť tajomstvo života a jeho účel. To je najjednoduchšia a tiež najhlbšia otázka života.

Koronavírus zrýchľuje vnútorné skúmanie nášho vnútra. Pod tlakom prírody sa prebudili zásadné otázky. Vírus nás očistí od nášho zložitého a umelého života, nášho zvráteného a ťažkopádneho života a vracia späť dôležitosť rodinného tepla, myšlienky na správne vzdelanie a jednoduchosť, ktorú potrebujeme.

Život je krátky a životný štýl, ktorý nás doteraz ovládal, nám neponechal čas premýšľať o jeho účele. Koronavírus nám dáva šancu. Pozýva nás k premýšľaniu a porozumenie tomu, ako skutočne žiť, nie jednoducho len existovať a prežívať. Ako? Nájdením radosti z malých, ale zmysluplných vecí v živote. Je to oveľa jednoduchšie, než sa zdá.

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 698019x
Priemerná čítanosť článkov: 1887x

Autor blogu

Kategórie