Založ si blog

Oživenie podnikania

Globálna ekonomika potrebuje jednotku intenzívnej starostlivosti. Doposiaľ nie je dostupný žiadny liek, ktorý by sa s koronavírusom vysporiadal alebo bránil v jeho šírení, tak isto nie je po ruke ani liečebná kúra na neisté zdravie podnikania a priemyslu. Stúpajúca nezamestnanosť a predtucha ekonomickej prognózy predstavujú pre Ameriku a zvyšok sveta veľké výzvy.

Každý deň je stále viac a viac jasnejšie, že sa pred našimi očami odohráva niečo nové, čo výrazne zmení náš postoj k životu, podnikaniu, rodine, sebe samému i k svetu všeobecne. Ak sa prestaneme pútať k minulosti a privítame globálny proces, ktorým prechádzame s otvorenou mysľou, budeme schopní relatívne ľahko prejsť pôrodnými bolesťami pri zrodení nového sveta.

V celej histórii sa sociálno-ekonomické štruktúry niekoľkokrát menili: napríklad od kmeňovej spoločnosti v staroveku k následnému otroctvu a feudalizmu a ďalej až ku kapitalizmu a komunizmu. Teraz vstupujeme do nového usporiadania, ktoré bude úplne odlišné od všetkého predošlého, pretože bude založené na nových princípoch v ľudských vzťahoch.

Už v minulom storočí efekt motýlích krídel a ďalšie modely dynamických komplexných systémov počali ilustrovať našu vzájomnú previazanosť a závislosť. Doteraz sme neboli schopní sa vnútorne stotožniť s významom tejto vzájomnej závislosti, ale naše skúsenosti s pandémiou a jej dôsledkami nám neponechali inú možnosť, než budovať sociálne, politické, priemyselné a hospodárske štruktúry s obnovenou víziou.

Pandémia nám prišla úprimne pripomenúť, že si všetci musíme byť vzájomne bližšie, aby sme si uvedomili, že svet, v ktorom žijeme, je integrálne prepojený. Môžeme pokročiť do nášho nasledujúceho stupňa vývoja ľudstva jemne, pohodlne a rýchlo, s jasnejším pochopením toho, čo je potrebné urobiť a kam by sme mali smerovať. Nie je potrebné čakať na určenie smeru od ďalších bolestivých úderov.

Keď sa obzrieme späť, pripadá nám, že sme boli šťastní a spokojní s povrchným životom, pretože sme si zvykli na to, čo sme vybudovali, a nebola tam žiadna motivácia k zmene. Ukázalo sa však, že život má svoj vlastný dynamický rytmus, ktorý sa nezastavil, aby skontroloval naše preferencie. Dnes sme v prechodnom období, v ktorom sa musíme zmeniť ako ľudské bytosti, čo bude mať nevyhnutne vplyv aj na svet podnikania.

Najprv si musíme uvedomiť, že žijeme v novej ére, ktorá vyžaduje zásadnú transformáciu. Koronavírus nám naznačuje, že nech už to chceme alebo nie, musíme túto zmenu prijať, pretože bez nej nemáme budúcnosť.

Je tiež dôležité pochopiť, že potreba zmeny jasne prichádza z prírody, a nie od nejakej vlády alebo finančnej skupiny. Príroda je múdrejšia a silnejšia než my všetci dokopy. Ak chceme prežiť, musíme pochopiť, kam nás evolúcia vedie – k integrácii a vzájomnej ohľaduplnosti.

Už žiadne roztáčanie súkolia

Príroda nás približuje k harmónii s integrálnym svetom, pretože integrácia je najvyšší zákon prírody, najvyšší princíp. Jedna jediná sila pôsobí v celom prírodnom systéme a všetka realita je ňou riadená tak, že nás vedie k jednote medzi nami a prírodou.

Zásadnou zmenou, ktorú príroda požaduje, je spôsob, ako organizujeme spoločnosť, ktorej vnútorným impulzom a hybnou silou je altruizmus a starosť o druhých, nie nekomfortný egoizmus. Inými slovami, požadovaná transformácia sa nezameriava priamo na obchod a priemysel. Jej cieľom je vnútorná premena človeka, nová perspektíva a spôsob vzájomného pôsobenia na medziľudskej úrovni.

Hoci organizácie teraz pracujú na konsolidácii svojej pracovnej sily, tak musí dôjsť k zásadne odlišnému typu konsolidácie, ktorý je založený na novom integrálnom  pohľade. Až doteraz bol úspech organizácie, obchodu alebo tímu definovaný hodnotami egoistického súperenia: „my“ sa zhromažďujeme, aby sme prekonali konkurenciu – víziu založenú na mentalite „my“ a „oni“.

V integrálnom pohľade na novú realitu, do ktorej sme vstúpili, sme všetci jeden organizmus zvaný ľudstvo a naším cieľom je byť najlepšími v tom, čo robíme, pre dobro ostatných, nie pre nafúknutie našich peňaženiek. Pracujeme s cieľom prospieť všetkým a to je to, čo nás vedie ako sprievodca na každom kroku. Ak napríklad zistíme, že niekto iný robí tú istú vec lepšie ako my, nepokúsime sa ho zničiť; naopak, poskytneme mu plnú podporu.

Integrálna vízia zvyšuje latku z obmedzeného individuálneho prospechu v prospech celého systému. Nové pravidlá hospodárskej súťaže stanovuje, že aktívne by mali zostať len tie časti systému, ktoré sú skutočne nevyhnutné a prospešné pre celok.

Implementácia integrálneho zákona v podnikaní vyžaduje znalosti a tréning. Majitelia, manažéri a zamestnanci, tí všetci sa musia naučiť, ako spolupracovať hladko ako podstatná súčasť jedného systému. Aby to bolo možné vykonať, musia sa všetci dozvedieť o zákone integrácie, odkiaľ pochádza, čo zahŕňa, čo od nás vyžaduje, prečo ho musíme dodržiavať a čo z toho získame – úspechy, ktoré nám môže priniesť na úrovni jednotlivca i celku.

Tí, ktorí sa venujú implementácii integrálneho zákona vo svojom podnikaní alebo v organizácii, budú prosperovať. Čím budú naše vzťahy vrúcnejšie, ohľaduplnejšie a viac podporujúce, tým väčší úspech bude mať naše podnikanie. Toto je nové obchodné súkolie, vďaka ktorému sa svet bude otáčať.

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 701755x
Priemerná čítanosť článkov: 1881x

Autor blogu

Kategórie