Založ si blog

Prečo je tu toľko nenávisti?

,,Ak chceš mier, priprav sa na vojnu!“ povedal latinský autor Vegetius. Rovnako tak, ak chcete lásku, pripravte sa na nenávisť.

Filmy ukazujú lásku ako neustály tok srdečnosti, starostlivosti a náklonnosti medzi ľuďmi. Ale filmy sa mýlia. Každými pozitívnymi emóciami predchádzajú emócie negatívne, čo následne spúšťa nástup pozitívneho. Rovnako ako nocou predchádza deň, nenávisť predchádza láske. Jedinou výnimkou je materská láska, ale to preto, že matka vníma svoje dieťa ako súčasť seba samej. Ale aby sme objavili skutočné emócie vo vzťahu k akejkoľvek inej osobe, musíme neustále prechádzať medzi nenávisťou a láskou v rôznych prejavoch a meniacej sa intenzite.

Faktom je, že sa jedná o princíp, ktorý hýbe celým stvorením. Vlny horúčav a studené obdobie, povodne a sucho, nenávisť a láska, to všetko sú striedavé prejavy nenávisti a lásky.

Je za tým účel: Ich rastúca intenzita, najmä na negatívnej strane, nás núti hľadať ich zdroj. Prečo je tu toľko nenávisti? Prečo je príroda tak krutá? Prečo nie som nikdy spokojný s tým, čo mám? Prečo tu nie je mier? Prečo sa bojím? Keď sa pokúsite odpovedať na tieto otázky, zistíte, že pochádzajú z rovnakého neviditeľného zdroja a že tým zdrojom je príroda alebo jednoducho realita.

Každý jednotlivý minerál, rastlina, zviera alebo človek, myšlienka, túžba alebo slovo sú vytvárané prírodou. Pokiaľ je teda príroda zdrojom všetkého, potom je všetko súčasťou prírody, súčasťou celku. A rovnako ako sú dni a noci, tak sú ľudia, ktorých nenávidím, a ľudia, ktorých milujem. Rovnako tak, keby neexistovali dni, nebolo by nocí, keby nebolo ľudí, ktorých milujem, nebolo by ľudí, ktorých nenávidím. Pravdou je, že by som nebol schopný definovať, čo milujem, čo nenávidím, kto som a kto nie som, nebyť toho všetkého, čo považujem za negatívne. Ukazuje sa, že ich so svojím obmedzeným rozhľadom vidím ako negatívne, ale nie sú; sú voči mne v opozícii, takže sa môžem učiť o sebe samom a o prírode. Nebyť ich, nemal by som ani tušenie o celej svojej existencii.

Ukazuje sa, že to, že som pocítil nenávisť voči tomu či onomu človeku, mi umožňuje zistiť, kto som a čo mám vo vnútri. V skutočnosti by som mal byť tomuto človeku vďačný. Najmúdrejší zo všetkých ľudí, kráľ Šalamún, to nazval slovami „Láska prekrýva všetky zločiny“ (Príslovia 10, 12), kde zločinom je nenávisť a láska ju prekrýva potom, čo zistíme, že nami nenávidený objekt je vlastne dar, ktorý nám bol daný. V tej chvíli sa odcudzenie rozplynie a objaví sa láska a vďačnosť.

 

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 702865x
Priemerná čítanosť článkov: 1884x

Autor blogu

Kategórie