Založ si blog

Nedokonalý vzdelávací systém

Učitelia aj rodičia sa zhodujú na tom, že náš vzdelávací systém zďaleka nie je dokonalý. Jeden z dôvodov spočíva v tom, že si na ministerstve školstva nesprávne predstavujú, aký by mal byť správny výsledok vzdelania.

Niektorí hovoria, že škola musí dieťaťu poskytovať vzdelanie a výchovou sa musia zaoberať rodičia. Iní namietajú, že výchovu nemožno nechávať iba na rodičoch. Avšak „zlatý stred“ k tejto otázke doteraz nenašli.

Myslím si, že za správny výsledok možno považovať, keď po ukončení školy študenti na isto vedia, že hlavnou prioritou v živote je jednota. Jednota národa, jednota spoločnosti, jednota štátu. A ako sily, tak i prostriedky je potrebné v prvom rade zameriavať na dosiahnutie a zachovanie tejto jednoty.

A táto jednota musí byť budovaná na základe lásky k blížnemu. Alebo aspoň na dobrých a láskavých vzťahoch. Za úspech možno považovať už to, ak tento postoj dokážeme zaviesť do vedomia človeka. Jediným problémom je, že o láske k blížnemu nechce nikto z nás počuť. Deti nevidia u dospelých taký príklad a samy sa ho naučiť nemôžu.

Aby sa zmenila situácia, v škole musia pôsobiť odborníci, ktorí vedia, čo predstavuje prirodzenosť človeka a ako s ňou správne pracovať. Títo odborníci budú schopní vysvetliť deťom (a v prvom rade ich rodičom), že jednota je v rozpore s ľudskou prirodzenosťou, pretože ľudská prirodzenosť je sebecká. Preto vždy pri budovaní vzťahov s ostatnými vychádzame zo získania výhod. To, čo mne nakoniec poskytne potešenie prijímam a všetko ostatné odstrkujem. A práve toto správanie mi v živote vytvára problémy.

Veď ego oddeľuje človeka od ostatných, bráni mu vo vytváraní normálnych, dobrých vzájomných vzťahoch založených na bratskej láske. A napriek tomu sa to môže zmeniť.

Je možné sa naučiť jednať nehľadiac na egoistický program, ktorý je v nás založený. A toho sa dosahuje práve vďaka zblížení sa človeka s ostatnými. Zblíženie do takej miery, že sa stane žiadúcim.

A práve takéto znalosti musia deti nadobudnúť v škole.

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 702244x
Priemerná čítanosť článkov: 1883x

Autor blogu

Kategórie