Založ si blog

Utrpenie posilňuje silu lásky

Keď sa niečo nevyvíja dobre, ľudia sa pre útechu a odpovede obracajú smerom k nebesiam. Odpradávna hľadali niečo, o čo by sa mohli oprieť vo chvíľach krízy a utrpenia.

Takže je vlastne prirodzené, čo napokon potvrdzujú aj štúdie, že táto pandémia u ľudí vyvolala hľadanie vyššej sily. Táto snaha urýchli naše odhalenie zmyslu života a pomôže nám vnútorne sa stotožniť s odpoveďou, ktorá bude nájdená v sile lásky medzi nami.

Z prieskumu Pew Research Center vyplýva, že štvrtina Američanov sa zhoduje v tom, že COVID-19 posilnil ich vieru vo vyššiu moc, zatiaľ čo len 2% tvrdí, že ju oslabil. Aj iné štúdie potvrdzujú priamu súvislosť medzi prírodnými katastrofami alebo inými krízovými okamihmi a zvýšenou tendenciou obracať sa k vyššej sile. Od začiatku pandémie sa na platforme Googlu počet vyhľadania slov „modlitba“ takmer zdvojnásobil.

Ľudia potrebujú cítiť, že majú oporu, že existuje niečo, čomu môžu veriť alebo čoho sa môžu držať. Podobne ako dieťa, ktoré sa chytí svojej matky a nepustí sa, pretože ju vníma ako to najbezpečnejšie miesto, aj my, dospelí ľudia, potrebujeme cítiť zdroj bezpečia. Vo svete okolo nás však žiadny takýto zdroj nenachádzame.

Ľudstvo sa kedysi obracalo k neživej sile prírody, ako je slnko a mesiac, ako k silám, ktoré vládnu. Dnes, keď už nie je kam sa obrátiť a nie je v čo veriť, zostáva len vyššia moc. Nie sme si však istí, kto alebo čo to presne je. Tieto otázky vyvolávajú nekonečné diskusie, hypotézy, dojmy a presvedčenie. Koniec koncov, naše srdce túži po istote, že existuje niečo, čo riadi a určuje v živote úplne všetko.

Nakoniec sa môžeme spýtať, či je dôležité poznanie presnej povahy najvyššej moci, ak nám v našich krátkych životoch na tomto svete pomáha cítiť sa bezpečnejšie. Nakoľko viera upokojuje našu vyčerpanú psychiku, natoľko sa jej držíme.

A keď sa človek cíti lepšie, je to dobré pre jeho okolie, pretože pokojní ľudia sú k sebe láskavejší. Sú menej ochotní sa hádať alebo ubližovať ostatným. Hoci sa detaily a zvyky okolo viery môžu líšiť, každý z ôsmich miliárd ľudí na svete niečomu veria a takú vieru prijímajú takmer všetci ako úplne normálne.

Tento pohľad na vieru tiež súvisí s ideou modlitby. Od vypuknutia pandémie sa viera ľudí dala dohromady v spoločných modlitbách, ktoré boli naživo vysielané masám cez sociálne siete. Dôsledky kolektívnych modlitieb sú pozitívne, pretože keď sú ľudia  presvedčení, že sa môžu spojiť s vyššou silou tým, že sa zjednotia cez spoločnú prosbu, darí sa im to prostredníctvom vzájomného prepojenia a toho, že žiadajú ako jeden. V prípade, že sa v našich životoch vyskytnú nejaké problémy, tieto nás vzájomne zväzujú. A keď sme viac zjednotení, potom naša jednota zaručene vyvolá odozvu.

Ak prekonáme priepasť medzi nami a vyjadríme tak ochotu zhromaždiť sa v jednote ku spoločnej žiadosti, ideme za hranice individuálneho ega – jediného faktora, ktorý nás oddeľuje – a tým zlepšujeme osud všetkých. Ak žiadame o blaho všetkých, a nie na úkor niekoho, je naša modlitba prijímaná. Nakoniec vôbec nezáleží na tom, prečo veríme, na koho sa obraciame, na konkrétnom náboženstve alebo metóde, ktorú praktizujeme, ani na tom, v akom jazyku sa modlíme. To, na čom záleží, je naša spoločná túžba a prosba.

V dôsledku pandémie sme dosiahli novú fázu nášho vývoja, ktorá nás nabáda k novému stupňu života, novému svetonázoru ľudstva ako jednej rodiny. Problémy, ktorým čelíme, nás tlačia vpred. Pomáhajú nám zistiť, že najvyššia moc je jedna, je pre všetkých a je možné k nej pristupovať prostredníctvom spojenia medzi nami. Ľudstvo objavuje silu lásky, ktorá sa odhaľuje v našej jednote.

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 372
Celková čítanosť: 701649x
Priemerná čítanosť článkov: 1886x

Autor blogu

Kategórie