Založ si blog

Ako dlho môže pretrvať láska medzi partnermi?

Keď sa raz rozhorí oheň lásky, pohltí človeka, vynesie ho do neba, osvieti a naplní zmyslom celý jeho život. Počiatočné „palivo“, ktoré poskytuje príroda vo forme hormónov a neurotransmiterov, však z dlhodobého hľadiska nestačí.

Podľa biológov ich pôsobenie pretrváva tak tri roky. Je to obdobie nevyhnutné pre pokračovanie ľudského rodu, keď muž stráži a chráni ženu počas tehotenstva a potom sa o ňu stará počas dvoch rokov dojčenia.

Bolo by však nesprávne tvrdiť, že po troch rokoch oheň lásky určite vyhasne. Nie nadarmo je človek obdarený rozumom a s jeho pomocou dokáže nedovoliť citom ochladnúť.

Predovšetkým musíme zistiť, prečo prirodzená príťažlivosť stratila svoju silu. Príčinou môže byť fyziologický problém, ale myslím si, že 90 % párov má skôr problémy psychického charakteru. A ak je to skutočne vecou psychológie, potom máme všetko vo svojich rukách. V tomto prípade hra rieši všetko. Ako to funguje? Viac o tom za chvíľu.

Samozrejme, okrem psychológie sú podstatné aj sexuálne vzťahy medzi mužom a ženou. A tie je potrebné podporovať a rozvíjať, pretože vytvárajú pocit vzájomnosti medzi partnermi, bez ktorého rodina nemôže existovať. Bez pocitu spolupatričnosti sa rodina rýchlo zmení na formálny zväzok. Takýmto spôsobom fungujeme. Pre pocit spolupatričnosti a partnerstva potrebujú manželia fyzické spojenie. A tak je plnenie príslovečných „manželských povinností“ dôležitou súčasťou šťastnej rodiny.

A staršie páry môžu len tak sedieť a objímať sa. Tento blízky fyzický kontakt je úplne postačujúci na udržanie pocitu spolupatričnosti.

Naším hlavným problémom je, že každý aspekt života, ktorý neobnovujeme, sa stáva rutinou. To sa deje vo všetkých oblastiach. Len deti nám zakaždým dajú niečo nové, a preto ich stále milujeme. Ak by sa nemenili, stratili by sme o ne záujem. Ale stále rastú a nenechávajú nás v pokoji, pretože prebúdzajú dieťa, ktoré je v každom z nás.

Ale vo vzťahu medzi manželmi nemáme tento prirodzený podnet, takže strácame záujem jeden o druhého a pozeráme sa na seba ako na kus nábytku. Čo robiť v takomto prípade? Skúste vnútorne „vymeniť nábytok“. A najlepším spôsobom, ako to dosiahnuť, je hra. Táto hra osvieži vyhasínajúce city a človek môže byť opäť očarený svojím partnerom.

Potrebná je len obojstranná túžba a ochota manželov urobiť vzájomné ústupky. Samozrejme, nie je to úplne jednoduché. Koniec koncov, egoizmus každého z nich bude proti a nedovolí vstup na svoje „územie“. Ak sa však manželia navzájom podporujú, vyčlenia si a vytvoria spoločné „územie“, kde sa stanú nerozlučným celkom. Ako dva kruhy, ktoré sa navzájom prelínajú.

A potom uvidia, ako sa ich cit neustále obnovuje. A čo ich prekvapí najviac – ich egoizmus, ktorý im spočiatku bránil v zblížení, sa zmení na pomocníka. Keď ho v hre prekonajú, budú ho partneri považovať za nevyhnutný faktor pri obnove vzťahu. Bude to akási „pomoc od protikladného“.

V takomto stále sa obnovujúcom vzťahu budeme vnímať oveľa intenzívnejšie potešenie. K fyzickému pocitu sa totiž pridá aj ľudský, duchovný pôžitok.

Vo fyzickom spojení zrazu pocítime niečo viac – rozkoš vyššieho stupňa, ktorá sa rozvíja a vyviera z nášho vnútra. Je prenikavejšia, ostrejšia, akoby miznúca, ale hrejivá vo vnútri, ako iskra vyššieho svetla, ktorá prebleskuje v našom spojení. Dospeli sme k nemu totiž ústupkami v záujme jednoty na ľudskej úrovni a chceme len pridať fyzickú zložku, aby bol obraz úplný.

Ako dlho môže v tomto prípade trvať láska medzi partnermi? Vyskúšajte to a posúďte sami.

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688243x
Priemerná čítanosť článkov: 1896x

Autor blogu

Kategórie