Založ si blog

Neistý svet a Amerika ako „svetový policajt“

Od druhej svetovej vojny je Amerika prakticky nepretržite zapojená do nejakého druhu vojny. Kórea, Vietnam, Irak, Afganistan, nehovoriac o zasahovaní na Kube a nespočetných ďalších otvorených a skrytých vojenských a politických situáciách, v ktorých sa Amerika angažovala v iných krajinách. Americká prezývka „svetový policajt“, ako ju nazval jeden článok v denníku The New York Times, má svoje opodstatnenie. Iróniou je, že Amerika to všetko robí len preto, aby dosiahla mier a pokoj. Keby mohla, tak by sa do toho nemiešala, ako to urobila na začiatku druhej svetovej vojny. Bolo by to pre Ameriku skutočne najlepšie rozhodnutie.

S dvoma poslušnými susedmi, Kanadou na severe a Mexikom na juhu, oceánom na západe a oceánom na východe, sa USA nemusia príliš obávať. Je to obrovská krajina so stovkami miliónov ľudí, robustnými výrobnými procesmi, najvyspelejšími vedeckými inštitúciami a zariadeniami na svete a bohatými prírodnými zdrojmi. Ak môže byť nejaká krajina sebestačná, sú to práve Spojené štáty.

Američania sú nabádaní, aby sa zaoberali predovšetkým, ak nie výlučne, Amerikou. O zvyšku sveta sa dozvedajú veľmi málo – a ja chápem prečo. Keby sa ostatné svetové mocnosti nesnažili spochybniť pozíciu Ameriky ako svetového lídra, pravdepodobne by sa rozhodla do globálnych záležitostí nezasahovať.

Napriek všetkému úsiliu sú však USA pre mnohých ľudí stále vysnívanou krajinou. Preto je napriek sociálnej kríze a (relatívnej) ekonomickej slabosti stále takým lákadlom pre milióny prisťahovalcov, ktorí prekonajú tisíce kilometrov, aby sa tam z Latinskej Ameriky dostali. To je tiež dôvod, prečo by sa takmer každý vedec chcel za vhodných podmienok presťahovať do USA.

Čo sa týka zvyšku sveta, situácia je oveľa neistejšia. Čína sa stavia proti Rusku a nárokuje si rozsiahle územia. Ľstivo posiela čínskych robotníkov, aby sa usadili v týchto oblastiach a oženili sa s miestnymi Ruskami. To sa v budúcnosti stane veľkým problémom.

Je tu aj otázka moslimských oblastí na juhu Ruska a južne od Ruska, ktoré sa teraz možno budú snažiť uzavrieť spojenectvo s Afganistanom, a budú pre Rusko predstavovať problém. Rusko v budúcnosti nebude môcť kontrolovať republiky, ktoré boli predtým súčasťou Sovietskeho zväzu. Medzi týmito tromi oblasťami, Ruskom, Čínou a rastúcou dominanciou islamu, vnímam budúce nebezpečenstvo.

Samozrejme, nie len tam. V dnešnej ľudskej spoločnosti, v ktorej dominuje ego, sa zdá, že existuje aj také napätie, ktoré sa dlho považovalo za prekonané. Jedným z príkladov je nedávna roztržka medzi Francúzskom, Spojeným kráľovstvom a USA v súvislosti s dohodou o jadrových ponorkách s Austráliou, a mám pocit, že v tejto oblasti nás toho čaká ešte viac.

Napriek hroziacemu nebezpečenstvu môžeme celosvetovej explózii zabrániť, ak budeme chcieť. Môžeme sa rozhodnúť, že dve svetové vojny už stačili a že chceme, aby sa ľudstvo uberalo iným smerom. Smerom, ktorý je ohľaduplnejší a založený na spolupráci. Ale chceme to? Momentálne to tak nevyzerá.

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688473x
Priemerná čítanosť článkov: 1897x

Autor blogu

Kategórie