Založ si blog

Čo nám chýba je „normálnosť“ – energie je dosť

Napriek zvýšenej výrobe energie z obnoviteľných zdrojov a napriek spomaleniu výroby automobilov cena ropy prudko rastie. Hoci uhlie spaľuje čoraz menej elektrární, ceny uhlia tiež prudko rastú. Rastie aj cena zemného plynu a zdá sa, že dopyt po energii prevyšuje ponuku vo všetkých krajinách a pri všetkých druhoch energie. Skutočne sa energetické zdroje Zeme za niekoľko mesiacov tak drasticky zmenšili? Odpoveď znie: „Nie!“ Energie nie je nedostatok, je to vážny nedostatok „normálnosti“ v medziľudských vzťahoch. Dúfam, že súčasná kríza privedie šialenú spotrebu ľudstva aspoň trochu do rozumných medzí.

Energetická kríza naznačuje, že spotrebúvame príliš veľa. Vyrábame príliš veľa, nadbytočnú produkciu vyhadzujeme do koša, znečisťujeme pôdu, vzduch a vodu a potom sa sťažujeme, že nemáme dosť. Je to asi také rozumné, ako keby sme zabili svojich rodičov a potom požiadali súd o milosť, pretože sme nedávno osireli.

Je načase prehodnotiť všetko, čo vyrábame – ako rozdeľujeme výrobu, zisky a tovar, ktoré služby sú potrebné a ktoré zbytočné, a predovšetkým to, ako sa správame jeden k druhému. Cieľ tohto procesu by mal byť každému jasný: prežitie.

Nie sú v tom žiadne skryté motívy, žiadna túžba ovládnuť niekoho alebo ho pripraviť o moc či bohatstvo. Skutočnosť nás jednoducho núti brať do úvahy celé ľudstvo a celú planétu. Ak to neurobíme, celá naša civilizácia sa zrúti ako domček z kariet.

Pretože to stále nechápeme a trváme na tom, aby sme veci robili tak, ako sme ich robili vždy – prostredníctvom hier o moc, očakávam na severnej pologuli veľmi chladnú a bezútešnú zimu. Kvôli energetickej kríze bude veľa ľudí bývať v tmavých a studených domoch, nebude benzín do áut a obnoviteľné zdroje energie nenahradia tradičné zdroje, pretože v zime bude málo slnka. Dúfam, že nás to aspoň prinúti prehodnotiť naše priority. Ak nie, budúce leto bude ešte horšie ako toto katastrofálne, ktoré sa práve skončilo.

Viem, že mnoho ľudí sa spolieha na to, že obnoviteľné zdroje energie vyriešia energetické problémy ľudstva. Myslím si, že sa mýlia. Energie je dostatok, oveľa viac, ako skutočne potrebujeme. Zajtra by sme mohli znížiť emisie aspoň o polovicu. Ale čím viac máme, tým sme chamtivejší, takže naša túžba po energii nikdy nebude uspokojená a nikdy neprestaneme vykorisťovať planétu ani jeden druhého, kým sa nepoučíme a nezačneme sa k sebe správať ľudsky.

Sme ako rozmaznané decká, ktorým rodičia kúpia, čo si zažiadajú. Teraz našim rodičom došli peniaze a naše detstvo sa skončilo. Je načase, aby sme dospeli a správali sa ako zodpovední dospelí ľudia,

ktorí sa starajú o celé ľudstvo, ako sa matka stará o celú svoju rodinu. Ak budeme myslieť ako jedna rodina, dosiahneme stav „normálnosti“.

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 698322x
Priemerná čítanosť článkov: 1887x

Autor blogu

Kategórie