Založ si blog

Nenásytný hlad človeka po moci

Od počiatku vekov človek túži po moci. Od úsvitu vekov boj o moc narúša pokojný život ľudí. Aj dnes hlad po moci spôsobuje spúšť a ničí nespočetné množstvo životov. Moc mení ľudí na tyranov. Nemôžeme ju nikdy zničiť, ale môžeme ju využívať pozitívne. Ak sa to nenaučíme, zničí ona nás všetkých.

Dalo by sa povedať, že túžba po moci je základnou vlastnosťou človeka. Chceme ovládať všetko okolo seba. Platí to nielen o poľutovaniahodných vládcoch, ale o každom človeku.

Hlad po moci v nás existuje od chvíle, keď sa narodíme. Pozrite sa, ako sa bábätká chytajú všetkého, čo ich ruka dokáže uchopiť. Aj to je túžba ovládať, držať. Je to základný bytostný stav našej túžby – chcieť vlastniť a ovládať všetko, čo vidím, dostať to pod svoju kontrolu, aby som ja ovládal a všetko ostatné bolo mne podriadené.

Inými slovami, túžba po moci sa začína od tých najzákladnejších potrieb a narastá až po úroveň, keď ľudia kvôli posadnutosti mocou strácajú schopnosť správne uvažovať. Počiatočná túžba je prirodzená, ale u ľudí sa dokáže vyvinúť až do ničivého monštra.

Problém nie je v tom, že niečo chceme, ale v tom, že naše túžby narastú nad úroveň, kde ich ešte dokážeme vyvážiť. Nakoniec sa z nich stanú túžby nielen získať to, čo chceme, ale hlavne zabrániť iným, aby získali to, čo chcú oni, a mať ich v područí.

Existujú dve základné sily: príťažlivosť a odmietanie. Prejavujú sa na všetkých úrovniach, fyzickej, biologickej, emocionálnej a morálnej. V celej prírode sa protiklady navzájom vyvažujú. V ľuďoch sila príťažlivosti rastie z generácie na generáciu a rastie počas celého nášho života, až kým sa nevymkne z rovnováhy a kontroly. Aby sme si udržali rovnováhu, ktorú zvyšok prírody udržiava prirodzene, musíme sa naučiť, ako na to.

Už od útleho veku musíme deti učiť o ľudskej prirodzenosti, o tom, ako ju môžeme udržať pod kontrolou, aké ciele by sme si mali stanoviť a ako ich dosiahnuť spôsobom konštruktívnym pre nás samých i pre spoločnosť. Musíme deťom ukázať, ktoré sociálne prostredie je pre ne dobré, a ktoré nie a prečo, a ukázať im, aké škody môže napáchať bezohľadný egoizmus.

Keď ľudia získajú kontrolu nad svojím egom, môžu ho využívať pozitívne a konštruktívne. Ak majú takíto ľudia túžbu vládnuť, keď sa naučia ovládať svoje ego, môžu sa stať veľkými vládcami. Budú schopní odolávať stupňovaniu a rozpínaniu ega a namiesto toho, aby hovorili: „L’état, c’est moi“ (štát som ja), ako to robil Ľudovít XIV., budú sa cítiť pokorení privilégiom, ktoré im verejnosť udelila, aby ju múdro viedli.

Vodca totiž musí mať prirodzený pocit nehodnosti. Ak vodca nemá pocit, že iní ľudia niečo vedia lepšie, sú schopnejší alebo majú viac skúseností a múdrosti, nič mu nezabráni stať sa tyranom. Pokora a určitý pocit menejcennosti však obmedzujú ego a umožňujú lídrovi zostať pozorným, vďačným a predovšetkým starostlivým.

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 372
Celková čítanosť: 701366x
Priemerná čítanosť článkov: 1885x

Autor blogu

Kategórie