Založ si blog

Príroda má veľa lásky, ale nie altruizmus

Austrálski vedci, ktorí chceli urobiť štúdiu o austrálskych strakách, pripevnili na päť vtákov v kŕdli strák malé sledovacie zariadenia, ktoré vážili len 2,7 g, aby mohli sledovať ich pohyb a zvyky. Prekvapujúco, už v priebehu niekoľkých hodín ich ale kolegovia z kŕdľa odstránili zo všetkých strák. Sledované straky sa pokúšali odstrániť zariadenia samy, ale nepodarilo sa im to. Keď ostatné vtáky videli, ako sa snažia vyslobodiť z popruhov sledovacích zariadení, skočili im na pomoc a v priebehu niekoľkých minút boli voľné.

Vedci vysvetlili, že „hoci sme oboznámení s tým, že straky sú inteligentné a spoločenské tvory, toto bol prvý prípad, o ktorom sme vedeli, že preukázal tento typ zdanlivo altruistického správania: pomoc inému členovi skupiny bez toho, aby za to dostal okamžitú, hmatateľnú odmenu.“

V rokoch 2005 až 2007 som sa niekoľkokrát náhodne stretol so slávnou vedkyňou skúmajúcou primáty, Jane Goodallovou. Mali sme niekoľko fascinujúcich rozhovorov o prírode a o rozdieloch medzi správaním ľudí a zvierat. V jednom z našich rozhovorov sa so mnou podelila o to, že keď strávite dlhý čas v prírode, začnete cítiť, že je plná lásky, a jediní, čo ju necítia, sme my, ľudia.

Skutočne, ak prírodu skúmate zblízka, ľahko zistíte, koľko je v nej lásky. Napriek tomu láska nie je altruizmus. Za vecami, ktoré zvieratá robia jeden pre druhého, je vždy motív, ktorý vychádza z vlastného záujmu. V prípade strák vtáky so stopovacími zariadeniami zrazu vyzerali inak ako zvyšok kŕdľa, a tak im ostatné vtáky pomohli obnoviť ich „normálny“ vzhľad.

Každý vták v kŕdli alebo každé zviera vo svorke sympatizuje s ostatnými členmi skupiny. Keďže prežitie jedného vtáka do veľkej miery závisí od veľkosti kŕdľa, je jednoznačne v záujme vtákov mať čo najväčší kŕdeľ. To im poskytuje väčšiu ochranu pred súpermi alebo potenciálnymi predátormi.

Ľudia, ako poznamenala Goodallová, sú iní. Máme ďalšiu vlastnosť, ak sa to tak dá nazvať: baví nás pozerať sa na utrpenie druhých. Keď iní trpia, najmä ak je to dôsledok nášho vlastného konania, cítime sa nadradení a toto potešenie z nadradenosti nad inými je jedinečnou ľudskou vlastnosťou.

Preto je, až po ľudskú úroveň, všetko v prírode dokonale vyvážené. Existuje inštinktívna láska a všetko funguje harmonicky. Keď však do hry vstúpia ľudia, neukojiteľná túžba po nadradenosti naruší celý systém. To nás núti vykorisťovať a zneužívať iných, nadmerne konzumovať, hromadiť zbytočné bohatstvo a vyčerpávať zdroje Zeme.

Keďže nám chýba prirodzená láska, s výnimkou pokrvných vzťahov, ale dnes sa aj tieto putá pretrhávajú, sme jediné bytosti na planéte, ktoré musia „pracovať“ na láske k druhým. Nebude to altruizmus, pretože naše konanie nebude bez odmeny. Našou odmenou však bude vidieť radosť druhých. Až keď dokážeme takto fungovať, prestaneme zneužívať svoje okolie a jeden druhého.

Stručne povedané, protilátkou na našu radosť z nadradenosti je rozvinúť opačný pocit: radosť z toho, že vidíme úspech druhých. Len keď si tento pocit vypestujeme medzi nami navzájom, ako spoločnosť, budeme mať šancu stať sa starostlivými ako ostatné zvieratá v prírode a vytvoríme udržateľné prostredie, v ktorom sa nám všetkým bude dariť.

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 698480x
Priemerná čítanosť článkov: 1888x

Autor blogu

Kategórie