Založ si blog

Je sloboda prejavu na predaj?

Zdá sa, že vesmír je pre Elona Muska, najbohatšieho muža na svete, príliš malý. Po tom, ako sa súkromné cestovanie do vesmíru stalo realitou, je jeho ďalším cieľom ovládnuť planétu informácií. Obchodný magnát ponúkol, že kúpi Twitter za 43 miliárd dolárov, pretože verí v jeho potenciál ako globálnej platformy pre „slobodu prejavu“. Bude vďaka tomu svet skutočne slobodnejší a otvorenejší?

Bitka o riadenie Twitteru sa pravdepodobne práve začala. Muskov návrh a vyhlásenie rozochveli nervy členov správnej rady spoločnosti, ktorí už podnikajú kroky, aby miliardárovi zabránili v prevzatí populárnej siete.

Ak sa kedysi sociálne médiá a médiá všeobecne snažili tváriť ako platformy pluralizmu a slobody prejavu, teraz je jasné, že sloboda prejavu je na predaj, a že kto ovláda akcie, ovláda aj informácie.

Ľudia si prečítajú noviny, prelistujú siete, vypočujú si najrôznejšie rozprávania a potom veria, že si vyberajú svoj pohľad na svet. Je to absurdné, pretože sloboda slova a slobodná tlač v skutočnosti neexistujú a nikdy neexistovali. Príbeh vždy určoval ten, kto platí, a kto si objednáva „správy“, určuje agendu a chce ovplyvňovať verejnú mienku. Tak to bolo a tak to aj bude.

V skutočnosti je to zásluha Muska a ďalších bohatých ľudí, ktorí dnes bojujú o kontrolu, že sme pochopili, že neexistuje sloboda slova. Jasnejšie chápeme, kto ťahá za nitky a prijíma rozhodnutia v zákulisí. Kým v minulosti boli riadiace centrá anonymné, dnes je všetko transparentné a jasne vieme, ktoré noviny a ktorá sieť komu patria.

Ďalší krok, ktorý možno očakávať, je, že sa všetci bohatí spoja a budú mať plnú kontrolu v jedných rukách. Aj keby zajtra ovládol médiá prezident Biden alebo keby sa bývalý prezident Trump, ktorý má v súčasnosti zakázaný Twitter, vrátil k zrýchlenej aktivite na sociálnych sieťach, alebo keby ich vystriedalo tisíc ďalších lídrov, nič by to nezmenilo. Nad nimi sú záujmové skupiny, ktorým tečie kapitál z rúk a oni sú tými kontrolujúcimi akcionármi. Preto neexistuje žiadna reálna nádej pre slobodu prejavu.

Ak by aj existovala nádej na slobodu prejavu, akú slobodnú pravdu by nám mohli médiá povedať? Že tu a tam sú vojny? A čo by s tým mohol niekto urobiť? Mohli by poradiť, ako sa dostať z problémov? Mohli by povedať svetu niečo o jeho dobrej budúcnosti?

Pravda je taká, že sa zatiaľ žiadnemu lídrovi, novinám ani sieti nemôže podariť priblížiť svet k mieru a zmiereniu. Naopak, každý hľadá len svoje osobné záujmy. Preto sa zatiaľ nedokážeme prinútiť priznať si jednoduchý fakt: že dobrú budúcnosť možno nájsť len vtedy, keď medzi ľuďmi existujú vrúcne a priateľské väzby. Vojny, ktoré sa v súčasnosti zintenzívňujú s rastúcim egoizmom alebo vlastnými záujmami, nemajú žiadnu budúcnosť; v skutočnosti jediné, čo môžu ponúknuť, je naša záhuba.

Aby sme vystúpili z kolobehu vojen a nekonečných bojov, Twitter a ďalšie podobné médiá musia šíriť životaschopnosť mieru a vzájomného zmierenia medzi všetkými. Mohli by zohrávať dôležitú úlohu pri pozitívnom formovaní verejnej mienky a vnímania reality spoločnosti prostredníctvom príkladov z minulosti a súčasnosti o výhodách zlepšovania medziľudských vzťahov. Zatiaľ sa tento cieľ zdá byť vzdialenejší než vesmír.

 

 

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688347x
Priemerná čítanosť článkov: 1896x

Autor blogu

Kategórie