Založ si blog

Výskum úrovne šťastia – má OSN pravdu?

Ak sa niektorá krajina dostane do tohto rebríčka, znamená to, že jej obyvatelia patria medzi najšťastnejších na svete, uvádza sa v celosvetovej správe OSN o šťastí, ktorá je výsledkom celosvetového prieskumu medzi ľuďmi v približne 150 krajinách. Štúdia nedávno odhalila veľmi jednoduchý predpoklad, ktorý sa zvyčajne ignoruje: naša úroveň spokojnosti súvisí s úrovňou štedrosti a vzájomnej pomoci, ktorá sa v posledných dvoch rokoch zvýšila v dôsledku pandémie. Znamená to však, že ľudia sú šťastnejší, pretože sú zrazu altruistickejší? Ako sa to dá skutočne zmerať?

Podľa tohto rebríčka, ktorý je založený na životnej úrovni a vzájomnej zodpovednosti, je Fínsko najšťastnejšou krajinou sveta už piaty rok po sebe. V správe sa uvádza, že darcovstvo na charitu, pomoc cudziemu človeku a dobrovoľníctvo sa v roku 2021 celosvetovo zvýšilo o 25 % v porovnaní s úrovňou pred pandémiou. Pravdepodobne je to tak, ale to, ako môže prieskum preniknúť do pocitov a naplnenia ľudí, je diskutabilné, a preto nespoľahlivé.

Myslím, že sme predsa len trochu vyrástli a už nie sme takí naivní, aby sme takéto prieskumy brali vážne. Každý chápe, že sú financované a zahŕňajú isté politické úvahy. Keby sme napríklad verili prieskumom, mohli by sme byť nadšení, že Izrael, krajina, v ktorej žijem, dosiahol úctyhodné 9. miesto v celosvetovom indexe šťastia napriek neustálym bezpečnostným hrozbám a vysokým životným nákladom.

Vzťahy medzi nami sú zo dňa na deň zložitejšie a konflikty vyčerpávajúce, takže záver by bol, že sedemdesiate miesto v indexe šťastia je pre nás reálnejšie. Umiestnením Izraela na popredné miesto v zozname sa teda Organizácia Spojených národov jednoducho snaží zakryť svoje pretrvávajúce neobjektívne zaobchádzanie s nami.

Ak odložíte okuliare, cez ktoré nám prieskum OSN ukazuje „globálny index šťastia“, a pozriete sa na samotnú realitu, uvidíte, že Škandinávci, ktorí obsadili prvé miesta zoznamu, sú sotva plagátovým obrazom radostného vzplanutia…

V realite sa všeobecne vyskytujú kontrastné vlny tepla a chladu, rozpínavosti a sťahovania, vlny lakomstva a štedrosti, šťastia a smútku. A teraz momentálne sa svetom šíri teplejšia, otvorená a priateľská vlna. Predchádzala jej pandémia Covid a globálne utrpenie. Je to však len prechodná vlna a pominie.

Svet sa uzavrie do seba a ľudia sa opäť stanú pomstychtivými a sebeckými. Je to preto, lebo navonok nás životné udalosti ovplyvňujú a priťahujú – raz k určitému stupňu spojenia, inokedy k odlúčeniu. Vo vnútri sa však nemeníme.

Zostali sme rovnakí po tisíce rokov a naďalej žijeme s tým istým vnútorným inštinktom, s ktorým sme sa ako ľudské bytosti narodili. Je to sebecký inštinkt, ego. Toto ego nám neumožňuje byť skutočne šťastní. Spôsobuje, že sa predbiehame v snahe dosiahnuť to, po čom túžime, na úkor druhých, čo nás nakoniec od seba vzďaľuje, podozrievame sa a sme voči sebe nepriateľskí. V takýchto podmienkach a prostredí sa nikto nemôže cítiť skutočne naplnený.

Sme súčasťou jedného ľudského celku a tiež súčasťou celého systému prírody. Preto naše šťastie závisí od šťastia všetkých ostatných a je s ním spojené. Nemôžeme pociťovať súkromné šťastie, ak nie sme šťastní súčasne s celým svojím okolím. Aby sme boli skutočne šťastní, musíme sa zaoberať mierou kontroly ega nad našimi životmi.

Keď zmeníme svoj pohľad z egoistického na altruistický, budeme stúpať po rebríku šťastia bez závislosti od prieskumov a prázdnej pýchy. Každý z nás pocíti vnútornú radosť, ktorá existuje v harmonických vzťahoch medzi nami, čo je skutočný zdroj trvalého naplnenia.

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 372
Celková čítanosť: 701544x
Priemerná čítanosť článkov: 1886x

Autor blogu

Kategórie