Založ si blog

Je sloboda prejavu na predaj?

Zdá sa, že vesmír je pre Elona Muska, najbohatšieho muža na svete, príliš malý. Po tom, ako sa súkromné cestovanie do vesmíru stalo realitou, je jeho ďalším cieľom ovládnuť planétu informácií. Obchodný magnát ponúkol, že kúpi Twitter za 43 miliárd dolárov, pretože verí v jeho potenciál ako globálnej platformy pre „slobodu prejavu“. Bude vďaka tomu svet skutočne slobodnejší a otvorenejší?

Bitka o riadenie Twitteru sa pravdepodobne práve začala. Muskov návrh a vyhlásenie rozochveli nervy členov správnej rady spoločnosti, ktorí už podnikajú kroky, aby miliardárovi zabránili v prevzatí populárnej siete.

Ak sa kedysi sociálne médiá a médiá všeobecne snažili tváriť ako platformy pluralizmu a slobody prejavu, teraz je jasné, že sloboda prejavu je na predaj, a že kto ovláda akcie, ovláda aj informácie.

Ľudia si prečítajú noviny, prelistujú siete, vypočujú si najrôznejšie rozprávania a potom veria, že si vyberajú svoj pohľad na svet. Je to absurdné, pretože sloboda slova a slobodná tlač v skutočnosti neexistujú a nikdy neexistovali. Príbeh vždy určoval ten, kto platí, a kto si objednáva „správy“, určuje agendu a chce ovplyvňovať verejnú mienku. Tak to bolo a tak to aj bude.

V skutočnosti je to zásluha Muska a ďalších bohatých ľudí, ktorí dnes bojujú o kontrolu, že sme pochopili, že neexistuje sloboda slova. Jasnejšie chápeme, kto ťahá za nitky a prijíma rozhodnutia v zákulisí. Kým v minulosti boli riadiace centrá anonymné, dnes je všetko transparentné a jasne vieme, ktoré noviny a ktorá sieť komu patria.

Ďalší krok, ktorý možno očakávať, je, že sa všetci bohatí spoja a budú mať plnú kontrolu v jedných rukách. Aj keby zajtra ovládol médiá prezident Biden alebo keby sa bývalý prezident Trump, ktorý má v súčasnosti zakázaný Twitter, vrátil k zrýchlenej aktivite na sociálnych sieťach, alebo keby ich vystriedalo tisíc ďalších lídrov, nič by to nezmenilo. Nad nimi sú záujmové skupiny, ktorým tečie kapitál z rúk a oni sú tými kontrolujúcimi akcionármi. Preto neexistuje žiadna reálna nádej pre slobodu prejavu.

Ak by aj existovala nádej na slobodu prejavu, akú slobodnú pravdu by nám mohli médiá povedať? Že tu a tam sú vojny? A čo by s tým mohol niekto urobiť? Mohli by poradiť, ako sa dostať z problémov? Mohli by povedať svetu niečo o jeho dobrej budúcnosti?

Pravda je taká, že sa zatiaľ žiadnemu lídrovi, novinám ani sieti nemôže podariť priblížiť svet k mieru a zmiereniu. Naopak, každý hľadá len svoje osobné záujmy. Preto sa zatiaľ nedokážeme prinútiť priznať si jednoduchý fakt: že dobrú budúcnosť možno nájsť len vtedy, keď medzi ľuďmi existujú vrúcne a priateľské väzby. Vojny, ktoré sa v súčasnosti zintenzívňujú s rastúcim egoizmom alebo vlastnými záujmami, nemajú žiadnu budúcnosť; v skutočnosti jediné, čo môžu ponúknuť, je naša záhuba.

Aby sme vystúpili z kolobehu vojen a nekonečných bojov, Twitter a ďalšie podobné médiá musia šíriť životaschopnosť mieru a vzájomného zmierenia medzi všetkými. Mohli by zohrávať dôležitú úlohu pri pozitívnom formovaní verejnej mienky a vnímania reality spoločnosti prostredníctvom príkladov z minulosti a súčasnosti o výhodách zlepšovania medziľudských vzťahov. Zatiaľ sa tento cieľ zdá byť vzdialenejší než vesmír.

 

 

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

Aký máme jeden na druhého vplyv?

12.04.2024

Žijeme spoločne v jednom veľkom prepojenom systéme. Tento systém ovplyvňujeme aj na fyzickej úrovni, napríklad keď spolu komunikujeme a hovoríme. Problémom je, že väčšinou na seba pôsobíme škodlivo, deštruktívne a sebecky. Namiesto toho, aby sme si navzájom pomáhali, boli pozitívnou a užitočnou súčasťou systému, vytvárame druhým problémy. Keď pôsobíme v dobrom [...]

Peter Pellegrini

Prieskum: Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Peter Pellegrini

16.04.2024 09:49

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. Kto obsadil druhé a tretie miesto?

doprava

V Bratislave husto prší, doprava takmer skolabovala

16.04.2024 09:46, aktualizované: 09:59

Na D1 v smere od Senca cez Zlaté Piesky a Prístavný most do Petržalky hlásili vodiči zdržanie 40 minút.

Lukašenko

Mlátili ju hlava-nehlava. Bieloruska na toaletnom papieri opísala brutalitu Lukašenkovho režimu

16.04.2024 09:12

Kacarynu Novikavovú zatkli v júni 2023, keď mala na sebe iba nočnú košeľu.

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 369
Celková čítanosť: 696502x
Priemerná čítanosť článkov: 1888x

Autor blogu

Kategórie