Založ si blog

Ako môžeme ovládnuť čas?

Časopis Cambridgeskej univerzity oznámil, že výskumníci z Cambridge našli spôsob, ako „vrátiť hodiny ľudských kožných buniek o 30 rokov“. Obsah článku je už o niečo menej sľubný a vysvetľuje, že výskumníci dokázali „čiastočne obnoviť funkciu starších buniek, ako aj upraviť ich biologický vek“ a že „v experimentoch, ktoré simulovali zranenie kože, čiastočne omladené bunky sa správali viac ako mladé bunky“. Hoci sa výskumníci domnievajú, že „tieto zistenia by mohli v konečnom dôsledku priniesť revolúciu v oblasti regeneračnej medicíny“, ja si tým až taký istý nie som. Navyše, aj keby sa tak stalo, pôjde to proti prírode a „zrážka“ s prírodou sa nikdy neodporúča.

Regenerácia buniek by mohla pomôcť pri niektorých zraneniach alebo zdravotných problémoch, ale nebude fungovať pre celé telo. Nebudeme schopní omladnúť o tridsať rokov a akýkoľvek pokus o to na nás privolá poruchy a choroby, ktoré nám to znemožnia.

Okrem toho by som si takýto zákrok ani nechcel nechať urobiť, pretože si nemyslím, že začať odznova je až taký skvelý nápad. Môžeme si myslieť, že skúsenosti, ktoré sme za tie roky získali, nám pomôžu, ak budeme opäť mladí, ale nebude to tak, nebudeme múdrejší.

Naše telá nie sú stvorené na to, aby žili večne. Sú tu na to, aby slúžili ako prostriedky na dosiahnutie niečoho oveľa väčšieho, než je fyzická existencia. Skutočný život neexistuje v medziach tela, ale v spojeniach medzi ľuďmi, spojeniach na všetkých úrovniach: tela (ktoré už máme), mysle (z ktorej máme len časť) a ducha (z ktorého zatiaľ nemáme nič).

Pretože duchovný život spočíva v spojeniach medzi srdcami ľudí, kde sa ich túžby a snahy prelínajú a kde sa navzájom cítia aj bez slov – preto nie je obmedzený telom ani časom. Nepotrebujeme pretáčať hodiny, pretože na začiatku žiadne hodiny nie sú.

Schopnosť omladzovať naše bunky znamená, že budeme naďalej žiť v neustálom strachu zo smrti a utrpenia. To nás obmedzuje na naše ego a drží nás uväznených v našich telách. Schopnosť spojiť sa s celou realitou na duchovnej úrovni znamená, že sme sa povzniesli nad svoje ego a prelomili sme priečky, vďaka ktorým sa cítime oddelení.

Pre takého človeka nemá fyzický čas význam. Namiesto toho existuje večný tok túžob a pocitov, ktoré neustále vytvárajú nové spojenia a nové skúsenosti.

Aby sme sa dostali na takúto úroveň, musíme obrátiť svoje zameranie z uspokojovania svojho ega na starostlivosť o vzťahy s druhými a ich neustále zlepšovanie. Ak na tom budeme pracovať s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi, budeme schopní postupne pozdvihnúť tieto spojenia na úroveň, kde telo stratí význam a ľudia sa začnú navzájom cítiť bez ohľadu na miesto alebo fyzickú prítomnosť.

Keď to dosiahneme s jediným človekom, môžeme to zopakovať so všetkými a so všetkým; objavíme tak časť reality, do ktorej sme doteraz neboli zasvätení. Vtedy sa povznesieme nad čas. Ukazuje sa, že kľúč k dosiahnutiu nesmrteľnosti prekvapivo nespočíva v biológii, ale v našich vzájomných prepojeniach.

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 698300x
Priemerná čítanosť článkov: 1887x

Autor blogu

Kategórie