Založ si blog

Aký by mal byť dobrý humor

Všetko, čo bolo stvorené, bolo stvorené kvôli nášmu rozvoju, vrátane nášho zmyslu pre humor. Dáva nám silu a schopnosť rozvíjať sa.

Každý, kto má blízko k ľuďom, ktorí sa profesionálne venujú humoru, vie, že sú to ľudia často od prírody nešťastní, veľmi vážni a niekedy aj depresívni. Zmysel pre humor sa u nich rozvíja z potreby dostať sa zo šedého mraku, v ktorom sú ponorení.

Vo všeobecnosti platí, že čím viac sa človek rozvíja, tým viac dokáže oceniť jemný humor. Mám na mysli humor, ktorý je brilantný – neočakávané spojenie osobitých vecí, ktoré v našom bežnom spôsobe myslenia spolu vôbec nesúvisia.

Čo by malo byť zdrojom smiechu?

Rafinovaný humor si vyžaduje, aby sme dokázali pozorovať svoju vlastnú povahu z nadhľadu, aby sme si dokázali urobiť srandu sami zo seba. Takýto humor je založený na schopnosti rozpoznať v sebe niekoľko rôznych identít: pôvodnú, ktorú sme dostali od prírody, potom tú, v ktorej sme boli vychovaní, a aj identity, ktoré sme prijali počas rôznych etáp nášho života – a to sú podoby, ktoré sme absorbovali od iných. Všetky tieto porovnania identít vyvolávajú rôzne dôležité otázky.

Humor môže na jednej strane vyjadrovať kritiku, na druhej strane by mal byť podaný láskavým a príjemným spôsobom. Nikdy by sme sa nemali vysmievať iným a vyvolávať nenávisť. Mali by sme sa smiať len na všeobecných slabostiach, ktoré v človečenstve existujú, aby sme objasnili slabosti našej sebeckej ľudskej povahy a pomohli tak rozvíjať ich poznanie a povedomie o nich. Ak si totiž uvedomíme svoje negatívne vlastnosti, môžeme pracovať na tom, aby sme sa nad ne povzniesli.

Koniec koncov, tak nás príroda stvorila, nedokonalých. Príroda nám dala zmysel pre humor, aby nám pomohol kritizovať samých seba a prekonať našu prirodzenosť. Humor nám umožňuje pozerať sa na seba z vyššej perspektívy, a tak nám môže pomôcť dostať sa z našej súčasnej úrovne na vyššiu. Keď sa na seba pozrieme „zboku“ a zasmejeme sa sami na sebe, môže to podporiť vnútorné skúmanie toho, kým naozaj sme. Ak sa môžeme smiať sami sebe, potom je to tak, ako je napísané: „Boh mi priniesol smiech“ (1 Moj 21,6) – a to je situácia, na ktorej môžeme vyrásť.

Dobrý humor by mal byť vždy jemný, mal by prinášať rozvoj a vytvárať náklonnosť k tomu, o čom hovoríme. Mal by nám tak trochu prevrátiť svet naruby, zjemniť strnulú atmosféru.

Čo je to za humor, ktorý dokáže otvoriť srdcia a zbúrať múry medzi ľuďmi? Humor z nás strháva všetky povýšenecké postoje, ktoré si obliekame. Akoby nás zbavil všetkých póz a masiek a urobil nás rovnakými, jednoduchými a bez vzájomných ľstí. Keď sa spoločne zasmejeme na slabostiach, ktoré aj tak všetci máme, okamžite sa medzi nami vytvorí vľúdnejší a bližší vzťah.

Niet snáď mocnejšieho nástroja na prekonávanie hraníc, bariér a vzdialeností ako je humor. Veľkou výzvou našej doby, jednou z najvážnejších, je preto rozvíjať humor, ktorý by nás viac spájal – aby sme si my, ľudia, boli navzájom bližší.

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 371
Celková čítanosť: 699152x
Priemerná čítanosť článkov: 1885x

Autor blogu

Kategórie