Založ si blog

Kto začne vojnu – prehrá

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg nedávno v súvislosti s rusko-ukrajinskou vojnou pre nemecký týždenník povedal: „Musíme sa pripraviť na to, že to môže trvať roky.“ Ako som už niekoľkokrát povedal, táto vojna nie je ako žiadna predchádzajúca vojna; je to podrobné skúmanie na novej úrovni, predzvesť ďalšieho a ďalšieho podrobného skúmania, ktoré prídu. Toto skúmanie sa síce začalo Ruskom a Ukrajinou, ale tam sa neskončí; bude zahŕňať celú Európu a nakoniec celé ľudstvo. Bude to viesť ľudskú spoločnosť k tomu, aby sa prebudovala spôsobom, ktorý nám pomôže dosiahnuť podstatu a cieľ života.
Súčasná zmätenosť a nerozhodnosť, ktorá nás premohla, nie je negatívna. Je to stav, ktorý nutne predchádza akémukoľvek pokroku. Vždy sa viedli boje o to, kto bude vládnuť – ktorá strana, ktorý vodca alebo ktorá ideológia. Úvahy, ktoré sa nám dnes vnucujú, nás nútia určiť, aký chceme mať vzťah k našej spoločnosti, k našej krajine a k ľudstvu a čo nás posunie k dosiahnutiu stavu zavŕšenia a dokonalosti.
Hoci v súčasnosti prebiehajú boje medzi jednotlivcami, ktorí sú vodcami svojich krajín, ľudia už vidia, že to nie je správna cesta pre ľudstvo, aspoň nie z hľadiska motivácie vodcov. Keď sa vodcovia budú rozhodovať s ohľadom v prospech verejnosti, a nie vo vlastný prospech, ich rozhodnutia budú správne, budú úspešné a získajú si podporu všetkých. To sa mimochodom netýka jedného konkrétneho vodcu, ale platí to pre všetkých vodcov, pretože to bude zásadný princíp vodcovstva v budúcnosti.
Vzájomná závislosť, ktorá nás dnes zdanlivo zaťažuje, spôsobuje meškanie zásielok, nedostatok potravín a energie a šírenie vírusov po celom svete, je v skutočnosti odvrátenou stranou našej vzájomnej zodpovednosti. Keď si osvojíme posolstvo vzájomnej prepojenosti, ktoré nás to učí, zistíme, že naše prepojenia neubližujú, ale umožňujú nám žiť pohodlnejšie a ľahšie, a že naša vzájomná závislosť je výzvou na prepojenie našich sŕdc, nielen našich ekonomík.
Dôvod, prečo máme v súčasnosti pocit, že svet je v kríze, je ten, že nie sme ochotní prijať našu vzájomnú závislosť. V zápase medzi vynútenou vzájomnou závislosťou a neochotou hrať podľa jej pravidiel spôsobujeme, že sa všetko uzatvára. Ak však prepojenie prijmeme, namiesto toho, aby sme ho odmietali, objavíme jeho nespočetné výhody v porovnaní s tým, keď sa musíme spoliehať len sami na seba.
Žijeme veľmi výnimočné obdobie v dejinách. Dochádza k zásadnej zmene, k duchovnej transformácii. Postupne sa učíme vnímať seba nielen ako jednotlivca, ale aj ako súčasť systému, s ktorým udržujeme symbiotický vzťah: My vyživujeme systém a systém vyživuje nás.
Doteraz sme sa vnímali ako samostatné bytosti. To nás vystavovalo neustálemu boju proti každému a každej veci. Náš postoj k životu vystihoval princíp prežitia najsilnejšieho.
V novom vnímaní, ktoré sa v nás prebúdza, sa náš postoj zmení na to, čo antropológ Brian Hare a výskumníčka Vanessa Woodsová označujú ako „prežitie najpriateľskejšieho“. V tomto prístupe sa bude dariť tým, ktorí sa cítia prepojení s ostatnými a konajú s ohľadom na prospech všetkých, a tí, ktorí sa držia postoja „každý sám za seba“, a tým život prinesie prehru.
Čoskoro, a dúfam, že to príde bez väčšej bolesti, ľudstvo dospeje k úplnému zúfalstvu. Budeme cítiť, že na každom kroku a v každom bode nášho vývoja sme vystavovaní utrpeniam. Keď k tomu dospejeme, ľudia budú súhlasiť so spojením ako s poslednou možnosťou. V tom momente pevne dúfam, že ľudstvo začne uvažovať o tom, ako sa povzniesť nad ego, pretože inak nám všetkým spôsobí neznesiteľné utrpenie.
V ére, ktorá práve nastáva, nebudeme môcť vnucovať rozhodnutia iným. Nebudeme schopní utláčať ani nútiť sa navzájom do akýchkoľvek rozhodnutí, ktoré nebudú chcieť prijať z vlastnej vôle. Osoba proti osobe, krajina proti krajine, režim proti režimu, nikto nebude môcť vnucovať svoje názory druhým. V novej ére platí, že kto začne vojnu – prehrá. Všetko sa bude diať skôr v spojení a na základe vzájomnosti.

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688657x
Priemerná čítanosť článkov: 1897x

Autor blogu

Kategórie